PFAS-forurening
PFAS-stoffer er efterhånden at finde overalt i vores samfund. Stofferne kaldes også for ’evighedskemikalier’, fordi de er svære at nedbryde.
PFAS-stoffer kan ophobe sig i vores kroppe og i miljøet. Blandt de negative konsekvenser ved PFAS er dårligere immunforsvar, hormonforstyrrelser og øget risiko for kræft.
Derfor sendte Danmark og fire andre lande i januar 2023 et forslag til EU om et fælles forbud mod alle PFAS-stoffer. Det er det mest omfattende forslag til begrænsning af kemikalier i EU nogensinde. Indtil forslaget bliver til virkelighed, ser ministeriet løbende på, hvordan vi bedst begrænser brugen af PFAS i Danmark.
Man skal ikke bilde sig ind, at PFAS bliver nemt at komme af med, for det bruges rigtig mange steder. Vi har at gøre med et meget omfangsrigt problem, som vi først nu begynder at kende omfanget og alvorsgraden af. Men et fælles EU-forbud er et vigtigt skridt. Det er ét af de initiativer, der skal til for at inddæmme og på sigt fjerne kilderne til forureningen, så vi trygt kan drikke vores vand og spise vores kød,
siger miljøminister Magnus Heunicke.