Klimaet kræver hårde beregninger - om at bevare ældre anlæg i et nyt klima

Gitte Grimstrup, projektleder i Kystdirektoratet, om sit arbejde med at levetidsvurdere statens sluser og havneanlæg.

Havvandet stiger, vejret bliver vildere og bølgerne bliver voldsommere.

Klimaforandringerne kommer. Og de bliver en stor udfordring for Danmarks kyststrækninger.

 

Den hårde sandhed

Når du tænker på kysten, hvad ser du så for dig? Brede, hvide sandstrande og hyggelige havnebyer? Sådan er det for mange. Men kysten er meget mere end det. Den er også benhård beton, stålfaste konstruktioner og masser af teknik.

Og her kommer det vådere vejr til at få stor betydning. 

Kystdirektoratet har ansvar for bl.a. sluserne i Thorsminde og Hvide Sande. De har begge allerede fejret 90 års fødselsdag. Nu går de ind i en ny tid.

Hvordan sørger vi for, at de er klar til klimaudfordringerne?

Det spørgsmål er Gitte Grimstrup i gang med at besvare. Hun har arbejdet som ingeniør i Kystdirektoratet i snart 17 år.

- En del af mit arbejde er at starte firehjulstrækkeren, køre ud på kysten og se på tingenes tilstand med mine egne øjne. Når jeg er hjemme på kontoret igen, dykker jeg dybt ned i planlægning, projektstyring, udbud og økonomiske beregninger.

 

Fremtiden skal regnes ud

I øjeblikket er det et kompliceret regnestykke, der toner frem på Gittes skærm. Hun leder Kystdirektoratets arbejde med at levetidsvurdere statens faste anlæg som havne, sluser, dæmninger og diger 50-100 år ud i fremtiden.

Før der kan sættes to streger under et resultat, skal det beregnes, om en konstruktion også er holdbar i år 2050 eller 2070 – både i forhold til klimaændringer og nedbrydning. Det største parameter i ligningen er klimaet. Og dét er i hastig forandring.

Ingeniør med stort I

Det kræver både et stort overblik og sans for små detaljer at få et resultat ud af vurderingernes komplekse problemstillinger. Eventuelle ombygninger skal finansieres, og her skal der laves beregninger på, hvad forskellige løsninger kræver af økonomi

- Som ingeniør helt ind til knoglerne er jeg dybt fascineret af tekniske anlæg. Lige nu er den globale opvarmning hele verdens udfordring. I mit arbejde kan jeg forsøge at udforme tekniske løsninger, der kan imødegå nogle af klimaforandringernes problematikker. Det taler rigtig meget til mig. 

-  Jeg er nok lidt nørdet på mit felt. Det er der heldigvis plads til – og brug for – her.

 

Et arbejde med mening

Gittes arbejde rummer for hende den perfekte kombination af at komme ud i naturen og samtidig arbejde med et kompliceret og yderst relevant stofområde, der er under konstant forandring.

-   At lave levetidsvurderinger 50-100 år ud i fremtiden er udfordrende. Området er konstant i udvikling og vil være det fremadrettet. Men det er også helt vildt spændende – og vigtigt.