Miljøministeren: Farligt slim skal væk fra legetøjshylderne

Publiceret 19-08-2019

Der er fundet alvorlige overtrædelser med det farlige stof bor i legetøjsslim. Nu vil miljøminister Lea Wermelin have trukket de farlige produkter af danske hylder og advarer mod at købe slim fra hjemmesider uden for EU.

Forældre skal være ekstra opmærksomme, hvis de i fremtiden køber legetøjsslim til deres børn. For selvom Miljøstyrelsen for kun en måned siden var ude at advare mod fem legetøjsslim, er der nu igen fundet alvorlige overtrædelser af reglerne om det farlige grundstof bor i en række andre slimprodukter. 

- Jeg er rystet over, at der sælges legetøj, som kan skade vores børn. Der er tale om massive overtrædelser, og derfor har Miljøstyrelsen bedt butikkerne om øjeblikkeligt at fjerne de farlige produkter fra hylderne, siger miljøminister Lea Wermelin.

Miljøministeren vil ej heller afvise, at der efterfølgende kommer en politianmeldelse mod de virksomheder, der har importeret eller produceret den farlige slim.
 
- Jeg forventer, at Miljøstyrelsen slår hårdt ned på grove overtrædelser, så det ikke sker igen.

Miljøstyrelsen har i denne omgang kontrolleret 27 slimprodukter. Heraf vurderes 13 af produkterne at være ulovlige, og 6 af de 13 produkter afgiver så høje koncentrationer af bor, at produkterne er så farlige for børn at lege med, at de udgør en alvorlig risiko.

Ni af produkterne er indkøbt på ikke-EU hjemmesider, og otte af disse ni produkter vurderes at være ulovlige. Der er ikke de samme sanktionsmuligheder over for disse produkter, men her vil Miljøstyrelsen tage kontakt til de store internationale netbutikker, som forventes at fjerne produkterne fra deres hjemmesider i overensstemmelse med den aftale, der er indgået med EU-Kommissionen. 

- Som forælder skal man sikkert kunne købe legetøj til sine børn. Derfor arbejder jeg på at få en varedeklaration for legetøj i EU, så forældrene kan se hvilke kemikalier, der er i det legetøj, de køber til deres børn, og så importører kan stille krav til legetøjsproducenter. Samtidig vil jeg stærkt opfordre forbrugerne til ikke at købe legetøj fra lande udenfor EU, når de handler på nettet. I EU har vi krav om, at legetøj skal være sikkert, og selvom der også er problemer med slim fra danske- og EU-forhandlere, så ser problemet ud til at være langt større, når der handles udenfor EU, siger miljøministeren.

EU’s legetøjsregler har fastsat en grænse for afgivelsen af bor på 300 mg/kg for legetøj som slim, hvor det antages, at børn kan indtage større mængder af legetøjet. Bor er et grundstof, der er klassificeret som skadende for forplantningsevnen og derfor reguleret i legetøj.

Se hvilke legetøjsslime der er farlige for børn at lege med på Miljøstyrelsen hjemmeside.


Yderligere oplysninger:
Pressesekretær Ming Ou Lü, 2077 0459, Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email