Nu bliver gratis bæreposer forbudt
Publiceret 28-08-2019Regeringen vil have forbruget af plastik ned og genbruget af plastik op. Lovforslag med krav om betaling for bæreposer og forbud mod tynde plastikbæreposer sendes nu i høring.
Som statsministeren varslede sidste weekend, er det snart slut med gratis uddeling af bæreposer, uanset hvilket materiale de er lavet af. Samtidig forbydes de tynde og lette plastikbæreposer, som du f.eks. bærer din pizza hjem i. Miljøministeren sender i dag et lovforslag i høring.
- Danmark skal gå forrest for at løse de store globale klima- og miljøproblemer. Regeringen vil en ny retning, vi vil tage ansvar, og vi vil den grønne omstilling. Plastikforurening og overforbrug er en af de store miljøsyndere. Derfor tager vi fat på at forbyde gratis bæreposer af plastik og andre materialer. De nye regler vil betyde, at vi som forbrugere spørger os selv, om vi virkelig har brug for en ny bærepose, når vi handler ind, og at vi bliver bedre til at bruge poserne igen og igen, siger miljøminister Lea Wermelin.
Derfor forbydes de tynde plastikbæreposer, som typisk ikke bliver genbrugt. Samtidig vil der fremover blive krævet betaling for alle øvrige typer bæreposer, også de tykkere bæreposer, som du f.eks. får i tøjforretninger. Regeringen har valgt, at der skal indføres en minimumspris for bæreposer. På den måde undgås det, at forbuddet om gratis udlevering kan omgås ved f.eks. kun at kræve få øre i betaling. Forbuddet vil desuden gælde alle typer tynde plastikbæreposer med og uden hank. Dog vil de tynde plastikposer til fx. frugt og grønt stadig være lovlige af hensyn til bl.a. fødevarehygiejne.
- Vi skal rette op på dårlige vaner, og vores brug-og-smid-væk kultur. Vi skal tænke over vores forbrug, også i dagligdagen. Tempoet i den grønne omstilling skal op, og det her er et vigtigt første skridt mod en grønnere omstilling, siger Lea Wermelin.
Regeringen ønsker desuden at fordoble emballageafgiften. Dette vil indgå som en del af finanslovsforhandlingerne.
Lovforslaget om plastik- og bæreposer sendes i høring frem til 26. september 2019.
Yderligere oplysninger:
Pressesekretær Rune Gleerup, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 9133 4766, e-mail: Obfuscated Email