Bilejere bruger ulovligt kølemidler der skader klimaet

Publiceret 05-12-2019

Kølemidler til bilers aircondition sælges ulovligt på nettet. Midlerne må ikke bruges af private, og de indeholder en klimagas, der er 1400 gange kraftigere end CO2, som kan sive ud til omgivelserne. Miljøministeren vil have bilejere bedre klædt på.

I en række stikprøvekontroller har Miljøstyrelsen fundet ulovlige kølemidler, som er solgt til private. Midlerne er solgt i ulovlige engangsbeholdere og indeholder den skadelige klimagas R134A, som er 1400 gange kraftigere end CO2, og dermed bidrager den til global opvarmning, når den slipper ud. Miljøministeren er klar med kampagne målrettet bilejere.

- Der er en grund til, at det kræver autorisation og uddannelse at håndtere den her type kølemidler. Vi kan ikke risikere, at folk står hjemme i garagen og ulovligt fylder kemikalier på bilen, og bidrager til at varme kloden op. Jeg tror, at forklaringen er, at bilejerne ved for lidt om, hvad det er de køber, og derfor vil jeg nu klæde dem bedre på, siger miljøminister Lea Wermelin

Til Barcelona og retur to gange
R134a er ikke ulovlig, hvis gassen håndteres af professionelle, men den er ulovlig til private. En almindelig bils aircondition-anlæg kan indeholde ca. 700 gram R134a. Det svarer til 1.000 kg CO2 ‒ eller den mængde CO2 som en almindelig personbil vil udlede ved at køre frem og tilbage mellem København og Barcelona to gange.

Miljøstyrelsen lancerer i dag en kampagne målrettet bilejere, som fortæller om reglerne for kølemidler. Bilejere vil bl.a. møde kampagnen på sociale medier, og i bilklubber og bilfora online, ligesom bilbranche-organisationer som FDM og Autobranchen hjælper med at sprede budskabet.

- Regeringen har en meget ambitiøs målsætning om at sænke udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, og så nytter det ikke, at der slipper langt kraftigere klimagasser ud fra privatbiler. Jeg forventer, at kampagnen vil få bilentusiaster og gør-det-selv-mekanikere til at tænke sig mere om til fordel for os alle sammen og en grønnere fremtid, siger miljøminister Lea Wermelin.

Læs mere om kampagnen her: www.mst.dk/R134a


Fakta:
•    Miljøstyrelsen har beslaglagt 67 ulovlige engangsbeholdere solgt til private via nettet.
•    Det er i EU forbudt for private uden særlig uddannelse og autorisation at arbejde med R134A, og det må ikke sælges i engangsbeholdere, som øger risikoen for udslip til omgivelser og luften omkring.
•    R134a er et meget anvendt kølemiddel og benyttes i de fleste biler produceret før 1. januar 2017. Kølemidlet blev introduceret i begyndelsen af 1990’erne, og fra 1994 var det standard i alle bilers A/C-anlæg. Der vil derfor være biler med A/C-anlæg til R134a i omløb i mange år fremover.
•    I nye biler anvendes det mindre klimaskadelige kølemiddel R1234yf. 
•    R134a er en gas af typen HFC og dermed en F-gas. HFC-gasser er kunstigt fremstillede gasser, og R134A er 1400 gange kraftigere end CO2. 
•    Der er skrappe regler for HFC-gasser i EU. I 2030 skal forbruget i EU være reduceret til kun 21% af forbruget 2012.

Yderligere oplysninger: 
Pressesekretær i Miljø- og Fødevareministeriet: Ming Ou Lü, tlf. 2077 0459, e-mail: Obfuscated Email
 

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email