Miljøministeren opfordrer sine kolleger i EU til at forbyde fluorstoffer

Publiceret 19-12-2019

Sammen med Sverige, Nederlandene, Luxembourg, Tyskland og Norge vil Danmark gå forrest i kampen mod de skadelige fluorstoffer

Miljøminister Lea Wermelin har i dag på Rådsmøde i Bruxelles sammen med en række ligesindede lande opfordret sine ministerkolleger i EU til fælles kamp mod de skadelige fluorstoffer.

- Vi finder fluorstofferne vidt spredt i miljøet samtidig med, at der er en voksende viden om stoffernes skadelighed. Det er bekymrende, og det skal vi handle på i EU. Sammen med Sverige, Nederlandene, Luxembourg, Tyskland og Norge går vi nu forrest i arbejdet med at regulere hele gruppen af tusindvis af stoffer, siger Lea Wermelin.

Der skal gennemføres et omfattende arbejde, der kræver en række undersøgelser af bl.a. de præcise anvendelser af fluorstoffer, samt en vurdering af, hvornår anvendelserne er essentielle, og om der er egnede alternativer. Der er derfor også behov for inddragelse af industrien og andre interessenter på området. Arbejdet igangsættes primo 2020 og forventes at løbe over flere år. 

Samtidig har miljøministeren sammen med en række andre EU-miljøministre sendt et fælles brev til EU-Kommissionen med opfordring til at der udvikles en EU-strategi for håndtering af alle fluorstoffer.

Organiske fluorstoffer er en gruppe kemikalier bestående af ca. 4.700 stoffer. Alle stofferne er ekstremt persistente i mennesker og miljø; dvs. de bliver i miljøet ”for evigt”. Herudover ved man, at nogle af stofferne har effekter på immunforsvaret, skader forplantningsevnen og er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Stofferne er både vand-, fedt- og smudsafvisende og anvendes derfor i en lang række produkter, som fx fødevarekontaktmaterialer som emballagen til mikrobølgepopcorn, fastfood og take away mad, regntøj og andre tekstiler, imprægneringsmidler og sko og er derfor omfattet af flere forskellige lovgivninger.

 

Yderligere oplysninger:

Presserådgiver i Miljø- og Fødevareministeriet: Ming Ou Lü, tlf. +45 20 77 04 59, e-mail: Obfuscated Email

 

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email