For mange teenagere får parfumeallergi

Publiceret 07-11-2019

Mere end 180.000 danskere lider af parfumeallergi, og tallet er stigende. Også mange teenagere har i dag af parfumeallergi, og netop unge er vigtige at få fat i for at vende udviklingen.

180.000 mennesker eller mindst fire procent af den danske befolkning lider af parfumeallergi. Jo mere du udsætter dig for parfumestoffer, jo større er risikoen for at udvikle allergi, som du i værste fald hænger på resten af livet. Allergien viser sig typisk i form af eksem, men også som små blærer, der brister og bliver til sår, og det kan have stor indflydelse på den ramtes livskvalitet.  

- Det kan være fristende at være gavmild med parfumen, men allergi kan både være meget generende for den enkelte, og det er samtidig dyrt for fællesskabet. Derfor er det vigtigt, at unge får nogle gode vaner, når de begynder at bruge parfume. Dét sker typisk i 13-16 års alderen, og derfor skal vi forsøge at række ud til de unge, så vi kan få vendt udviklingen, siger miljøminister Lea Wermelin.

Det koster årligt samfundet omkring 500 millioner kroner i direkte udgifter til allergi og eksem på grund af kemikalier fra f.eks. forbrugerprodukter, heri er forbrugernes egne omkostninger og sygemeldinger ikke indregnet.

Unge skal kende risikoen
En ny kampagne fra Miljøstyrelsen sætter fokus på parfumeallergi blandt teenagere. Målet er ikke at få de unge piger og drenge til at holde helt op med at bruge produkter med parfume, men de skal vide, at parfume kan give allergi. Parfumefri produkter er bedre for huden, fordi det nedsætter risikoen for at udvikle allergi.

- Man kan godt dufte godt, selvom man bruger mindre parfume. F.eks. kan man sprøjte parfume på tøjet i stedet for direkte på huden. Men vi skal selvfølgelig gøre mere end bare informere og give gode råd. Derfor arbejder vi også med at regulere allergifremkaldende stoffer ved fx forbud, mærkning eller information, så man som forbruger bedre helt kan undgå kemikalier, der kan give hudallergi, siger Lea Wermelin.

Man kan møde kampagnen på de sociale medier, hvor der bl.a. er film til teenagere, og hvor unge, kendte influencers hjælper med at formidle budskaberne.

Tre gode råd:

  1. Vælg en parfumefri deodorant – den er lige så effektiv til at fjerne svedlugt, som den med parfume 
  2. Kan du ikke undvære din yndlingsparfume, creme eller shampoo? Så udskift nogle af dine øvrige produkter med parfumefri varianter. Gerne dem, der bliver længe på huden, f.eks. ansigtscreme, bodylotion og håndsæbe m.fl. 
  3. Bruger du rigtig parfume, så sprøjt den på tøjet fremfor direkte på huden. 

Fakta om allergi:

  • Allergien kan ramme alle og udvikles over tid, når man udsættes for allergifremkaldende parfumestoffer.
  • Allergien viser sig typisk i form af eksem, rødme, revner, skældannelse og endda små blærer, der brister og bliver til sår.
  • Teenagere ved ikke, at mange af de produkter, de bruger, indeholder parfume, og at de derfor udsætter sig selv for en risiko for at udvikle parfumeallergi.
  • Du kan let selv tjekke, om der er parfume i dine produkter.  Hvis der står ”Parfume” eller ”Aroma” på produkterne, så indeholder de parfume. ”Økologisk”, ”naturlige duftstoffer” og ”æteriske olier” betyder ikke nødvendigvis, at produkterne er parfumefri, og naturlige parfumestoffer kan være ligeså allergifremkaldende som andre parfumestoffer.
  • Find mere information om emnet her.

Yderligere oplysninger:
Pressesekretær i Miljø- og Fødevareministeriet: Rune Gleerup, tlf. 9133 4766, e-mail: Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email

Pressechef Kirsten Palmer
Tlf. 41 85 11 30 
Mail: Obfuscated Email