Ministre vil skabe arbejdsro for universiteterne: Skrotter krav om unødvendig konkurrence

Publiceret 08-09-2019

Fødevareministeren og miljøministeren annullerer den tidligere regerings konkurrenceudsættelse af alle universiteternes forsknings- og rådgivningsopgaver for Miljø- og Fødevareministeriet. Det skal skabe arbejdsro for universiteterne, så de kan holde fokus på forskning.

Der skal ikke være risiko for, at forskningsmiljøer bliver ødelagt på grund af liberal symbolpolitik. Sådan lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen og miljøminister Lea Wermelin.

De to ministre annullerer derfor et krav om at sende alle universiteternes forsknings- og rådgivningsaftaler med Miljø- og Fødevareministeriet i konkurrence. Et krav der blev indført af den tidligere regering i 2017 og ville resultere i unødvendig usikkerhed for universiteterne om deres økonomi i mange år frem.

- Vi skal sikre, at forskerne har gode muligheder for at udføre den vigtige opgave, de løser for ministeriet og samfundet. Derfor skal der være ro om rammerne for universiteternes forskning og rådgivning, siger Mogens Jensen.

Han siger, at konkurrenceudsættelsen desuden risikerer at skade de meget stærke danske forskningsmiljøer, som det har taget mange år at bygge op, når et område bliver delt eller flyttet fra en institution til en anden.

- Vi er afhængige af viden og forskning på allerhøjeste niveau, hvis vi skal lykkes med vores grønne ambitioner. Det skal vi ikke gamble med, som en konkurrenceudsættelse reelt vil gøre her, siger Lea Wermelin.

Miljø- og Fødevareministeriet har i dag forskningsaftaler med Aarhus Universitet, DTU og Københavns Universitet. Aftalerne løber op i omkring 730 mio. kroner årligt.

I løbet af efteråret vil Uddannelses- og Forskningsministeriet i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriet, øvrige relevante ministerier og universiteterne opdatere retningslinjerne for forskningsbaseret myndighedsbetjening. Retningslinjerne skal både understøtte stabile rammer for universiteterne og bidrage til, at samfundet får mest mulig gavn af universiteternes viden og de konkrete projekter. 

Yderligere oplysninger:
Pressesekretær Rune Gleerup, Miljø- og Fødevareministeriet, e-mail: Obfuscated Email tlf.: 9133 4766

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email