Danmark og Indonesien samarbejder om mindre plastikaffald i verdenshavene

Publiceret 22-02-2020

Danske løsninger skal være med til at understøtte miljørigtig udvikling og vandteknologi i Indonesien og Singapore, når miljøminister Lea Wermelin besøger de to lande fra den 23. -27. februar 2020.

Hver dag bliver der skabt 190.000 tons affald i Indonesien, hvilket svarer til over 90.000 personbiler. Samtidig er størstedelen af affaldet usorteret og ender typisk i store lossepladser eller i værste fald ude i verdenshavene, hvor det forurener havmiljøet.

Danmark var et af de første lande i verden til at lancere en strategi for cirkulær økonomi, og i dag har Danmark og danske virksomheder en lang række værktøjer, der kan være med til at bruge affald på en mere bæredygtig måde. Derfor besøger miljøminister Lea Wermelin Indonesien og Singapore fra den 23.-27. februar 2020.

- Der er et akut behov for at løse de affaldsproblemer, som Indonesien står over for. Det er ikke bare et problem for Indonesien, men også for omverdenen. Plastikaffald fra hele kloden ender i Indonesien, og derfra risikerer det at havne i verdenshavene. Danmark og danske virksomheder står med nogle helt særlige kompetencer inden for affaldshåndtering, og vi skal selvfølgelig være med til at understøtte en bæredygtig udvikling i den indonesiske affaldssektor til gavn for det globale miljø, siger miljøminister Lea Wermelin.

 

Nyt ø-samarbejde

En større dansk erhvervsdelegation følger miljøministeren i Indonesien, hvor hun skal mødes med en række indonesiske ministre. Lea Wermelin skal blandt andet drøfte, hvordan det eksisterende danske samarbejde med Indonesien på miljøområdet kan styrkes, så de indonesiske myndigheder kan få støtte fra Danmark til at håndtere landets store affaldsproblemer, hvilket blandt andet skyldes hastig økonomisk vækst og øget forbrug.

- I Danmark er grønne øer som Bornholm og Samsø foran, når det handler om bæredygtighed. Derfor er det helt oplagt at dele erfaringer og inspiration i et ø-samarbejde med indonesiske øer, siger miljøministeren.

Miljøministeren vil på den indonesiske ø Lombok lancere et nyt ø-initiativ, der bygger på og kombinerer viden fra de to eksisterende myndighedssamarbejder mellem Danmark og Indonesien på energi- og miljøområdet. Det skal skubbe på en bæredygtig ø-udvikling i Indonesien. 

I Singapore vil miljøministeren blandt andet mødes med Singapores miljøminister og underskrive en samarbejdsaftale mellem Singapore og Danmark inden for miljø og vand og overvære underskrivelsen af danske finansieringsmuligheder via Danida for bæredygtig infrastruktur projekter i Asien.


Yderligere oplysninger:

Presserådgiver i Miljø- og Fødevareministeriet Sofie Rønde Mathiesen, tlf. 40 18 30 81  e-mail: Obfuscated Email

 

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email