Ny app hjælper millioner af europæere til at vælge varer uden skadelig kemi

Publiceret 16-01-2020

Borgere i hele EU kan nu hjælpe hinanden med at undgå særligt problematiske stoffer ved at bruge en ny app, som får flere data, jo mere den bruges. Miljøminister Lea Wermelin og Forbrugerrådet Tænk lancerer app’en i dag.

Er der hormonforstyrrende stoffer i dine høretelefoner eller skadelige ftalater i den gummibåd, du har købt til din søn? Fremover kan millioner af europæiske forbrugere scanne varer i deres lokale butik ved hjælp af ny app og være med til at opbygge en solid databank til gavn for forbrugersikkerheden.

- Der skal ikke være skadelige stoffer i de produkter, vi omgiver os med. Derfor arbejder Danmark konstant for bedre kemi-regler i EU. Den nye app er udviklet efter dansk forbillede, og det understreger Danmarks position som grønt foregangsland. Men det er begrænset, hvad danske forbrugere kan rykke alene. Nu får vi en helt ny spillebane: 500 millioner europæerne vil fremover kunne bruge samme app, siger miljøminister Lea Wermelin.

Scan varen via telefonen
App’en Tjek Kemien fungerer sådan, at du scanner stregkoden på en vare med din telefon. Ofte vil du straks få besked, om varen indeholder særligt problematiske kemikalier. Er der ikke information endnu, får den ansvarlige virksomhed via app’en besked om, at der skal leveres information om den pågældende vare.

-  Det skal ikke være op til forbrugerne selv at beskytte sig mod skadelig kemi, men app’en giver alle miljøbevidste forbrugere en mulighed for at bidrage til den grønne omstilling og sende et signal til industrien.  Jo flere der bruger appen, jo bedre datagrundlag vil vi få, og jo mere information vil app’en kunne give, siger Lea Wermelin.

- Ved at sende forespørgsler til virksomhederne vil forbrugerne være med til at sætte fokus på de særligt problematiske kemikalier, som vi gerne skal have udfaset fra forbrugerprodukter. Med Tjek Kemien kan forbrugere på tværs af landegrænser hjælpe hinanden. Har en tysk forbruger fået et svar om et produkt, og er det lagt i databasen af virksomheden, så vil en dansk forbruger få svaret med det samme, når produktet scannes i Danmark, siger formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.

Du kan scanne forbrugerprodukter som tøj, møbler, legetøj og elektronik med den nye app.

Du henter app’en i App Store eller i Google Play.
 
Forbrugerrådet Tænk og miljøminister Lea Wermelin lancerer app’en i Kvickly i Taastrup i dag kl. 14.

Fakta om Tjek Kemien

  • Potentielt ½ milliard forbrugere i EU vil kunne bruge app,en.
  • 13 lande har været med til at udvikle appen. De er: Tyskland, Danmark, Sverige, Letland, Østrig, Spanien, Polen, Tjekkiet, Kroatien, Portogal, Grækenland, Frankrig og Luxembourg
  • Siden Tjek Kemien blev lanceret i Danmark i 2014 har knap 40.000 brugere hentet app’en.
  • Det forventes, at mindst 3 millioner europæiske brugere vil downloade den nye app.
  • Det er frivilligt for virksomhederne at ligge deres data i app’ens database, men de er forpligtet til at levere den efterspurgte information til forbrugeren ad anden vej, hvis ikke virksomheden vil benytte app’en.
  • Tjek Kemien er en videreudvikling af app’en af samme navn, som Forbrugerrådet Tænk og Miljøstyrelsen lancerede i 2014. Den er et resultat af et stort samarbejde mellem myndigheder og organisationer i Europa, og alle de deltagende lande har deres egen udgave af app’en, som bidrager til den fælles database

Yderligere oplysninger:
Presserådgiver i Miljø- og Fødevareministeriet: Rune Gleerup, tlf. 91 33 47 66, e-mail: Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email