Små friluftsforeninger får 2,5 millioner i corona-hjælp

Publiceret 08-05-2020

En ny støtteordning skal forhindre, at lokale friluftsorganisationer kommer i klemme på grund af corona-krisen. Der er bred enighed blandt Folketingets partier om at støtte med 2,5 millioner kroner.

Forsamlingsforbud, mistede medlemmer og aflyste arrangementer presser små friluftsforeninger under coronakrisen. Selv relativt små tab rammer hårdt for en lille forening. Derfor rækker miljøministeren og Folketingets partier nu foreningerne en hjælpende hånd og sender 2,5 millioner kroner ud til friluftslivet.

- Rigtig mange danskere søger ud i vores fælles natur i den her særlige tid. Flere har fået øjnene op for de rigtig mange muligheder, der er for friluftsliv. Men de små friluftsforeninger er ligesom mange andre klemt af krisen. Derfor er jeg glad for, at vi bredt i Folketinget er enige om at støtte dem med et ekstraordinært tilskud, siger miljøminister Lea Wermelin.

Supplerer andre støtteordninger
Det er Friluftsrådet, som er paraplyorganisation for 85 friluftsorganisationer, som har anmodet ministeren om hjælp. Friluftsrådet har specifikt bedt om, at støtten går til lokalforeninger, som har mest brug for støtten, og som ikke kan få støtte via andre af statens hjælpeordninger.

Det er f.eks. lokale sportsfiskerforeninger og fugleforeninger, som er økonomisk udfordret på grund af manglende indtægter fra besøgende og aflyste arrangementer.

Miljø- og Fødevareministeriet opretter derfor nu en pulje på 2,5 millioner kroner, som bliver administreret af Friluftsrådet.

- Flere af friluftsforeningerne falder uden for de øvrige statslige støtteordninger. Derfor er jeg glad for, at vi nu også kan hjælpe de små lokale foreninger sikkert gennem krisen, siger Venstres miljøordfører Jacob Jensen.

- Dette beløb lyder måske som småpenge i den store sammenhæng, hvor staten har oprettet støtteordninger for milliarder af kroner. Men det er ikke desto mindre vigtigt at holde hånden under de små foreninger, som bidrager til fællesskab og liv lokalt, siger Dansk Folkepartis miljøordfører, René Christensen.

- Friluftsforeningerne er en gevinst, når vi gradvist genåbner samfundet. Ved mange af deres aktiviteter og fællesskaber ude i det fri er det nemt at holde afstand og overholde sundhedsmyndighedernes anbefalinger, siger Radikale Venstres miljøordfører, Zenia Stampe.

- Det er de små lokale friluftsforeninger, som i høj grad tager børn og unge med ud i naturen og skaber aktiviteter i hverdagen. De bidrager til de lokale fællesskaber, og det skal vi støtte op om, siger Socialistisk Folkepartis naturordfører, Anne Valentina Berthelsen.

- Det er de mange små, lokale foreninger, som er lokalsamfundenes naturformidlere. For et relativt lille beløb skaber de masser af liv og grønne fælleskaber, siger Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen.

- Danmarks friluftsforeninger er med til at sikre bedre biodiversitet. Som når lystfiskeren forbedrer tilstanden i vandløb, eller fuglekiggeren og jægeren laver naturforvaltning og naturpleje. Det er en lille pris at betale for en så vigtig opgave, siger Det Konservative Folkepartis miljøordfører, Mette Abildgaard.

- Det er vigtigt, at vi ligestiller friluftsforeninger med idrætsforeninger og spejdere, der har fået en pulje til at dække lokale foreningers tab. Friluftslivet har de samme udfordringer, så derfor skal de naturligvis også have adgang til samme støtte, siger Liberal Alliances miljøordfører, Henrik Dahl.

- Det kan have store konsekvenser for en lille forening at måtte aflyse aktiviteter og miste medlemmer. Det er selve foreningens eksistens, som er truet. Med denne håndsrækning får vi de sidste lokale, grønne foreninger med i støtteordningerne, siger Alternativets miljøordfører, Torsten Gejl.

- Mere end nogensinde før har vi brug for at komme ud i naturen, finde glæden i den, lære den at kende, og lære at være i naturen uden at ødelægge den. Derfor er jeg glad for, at støtte Friluftsliv på lige fod med lystfiskere, spejdere og håndboldspillere, siger Susanne Zimmer på vegne af de Frie Grønne løsgængere.

- Regeringen var hurtigt klar med en hjælpepakke til en stor del af foreningerne. Nu breder vi coronastøtten ud til hele foreningslivet, så de lokale natur- og friluftsforeninger ikke skal frygte at måtte lukke, siger Socialdemokratiets miljøordfører, Mette Gjerskov.

Regeringen og Folketingets partier har tidligere oprettet hjælpepakker til en række forskellige erhverv og organisationer for at afbøde de økonomiske konsekvenser som følge af COVID-19. De tidligere støtteordninger omfatter imidlertid ikke landets friluftsorganisationer, og derfor har partierne fundet 2,5 millioner kroner ekstra til denne målgruppe.

Yderligere oplysninger:
Peter Kondrup Maul, presserådgiver i Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 5171 6320, e-mail: Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email