Mindre plastik og mere genanvendelse med ny europæisk plastikpagt
Publiceret 06-03-2020Alt for meget plastik ender i naturen eller bliver brændt af til skade for klimaet. Danmark har sammen med flere europæiske lande, virksomheder og organisationer indgået en plastikpagt, der skal nedsætte forbruget af plastik og sikre, at det genanvendes og genbruges mere.
Afbrænding af plastik går hårdt ud over klimaet og står for den største CO2-udledning fra affaldssektoren. Eksempelvis bliver kun ca. 20 procent af det danske plastikemballageaffald genanvendt. Derfor skal mere plastik genbruges og genanvendes, og virksomhederne skal bruge mindre plastik i produktionen.
EU har sat en række mål for genanvendelse af plastik, men blandt andet Danmark, Frankrig og Nederlandene ønsker at sætte tempoet og ambitionerne op. Derfor indgår Danmark sammen med en række europæiske lande i dag en plastikpagt. En lang række store internationale virksomheder og organisationer skriver også under på pagten, der sætter nye, ambitiøse mål for at genanvende og genbruge plastik. Et samarbejde der skal sikre en grønnere fremtid på tværs af landegrænser.
Samtidig er pagten et stort skridt mod at tænke designet af en lang række plastikprodukter anderledes. Pagtens deltagere forpligter sig til, at i gennemsnit skal mindst 30 procent af de nye produkter og ny emballage bestå af genanvendt plastik i 2025. Det er første gang der formuleres et reduktionsmål på tværs af grænser, og de virksomheder der underskriver skal arbejde mod mindst 20 procent reduktion af plastikforbruget i 2025.
- Alt for meget plastik ender i dag i naturen, og vores alt for høje forbrug slider på klodens ressourcer. Samtidig bliver alt for meget plastik brændt af og udleder CO2, så genanvendelse af plastik er en vigtig del af at løse klimakrisen. Med plastikpagten går vi nu foran på tværs af lande og virksomheder med klare og ambitiøse målsætninger. Vi har brug for at sætte tempoet op, samarbejde mere og dele erfaringer. Det er det, plastikpagten handler om. Et konkret samarbejde om en grønnere fremtid med mindre plastik og mere genanvendelse, siger miljøminister Lea Wermelin.
Danske virksomheder er med
I Danmark er blandt andet Coop samt plast-virksomhederne Plus Pack og Faerch med i pagten.
- I Coop er vi godt i gang med at ændre måden, vi arbejder med plast og emballage. Vi har allerede reduceret brugen af konventionel og ny plast med 2.500 tons om året, og vi er rigtig glade for, at Coop nu kan skrive under på denne internationale pagt med konkrete og ambitiøse mål. Jeg kan kun opfordre andre danske virksomheder til at gøre det samme. For det er samarbejdet, der er altafgørende, hvis vi vil lykkes med at skabe et bæredygtigt forhold til plastik i fremtiden, siger CSR-direktør i Coop Signe D. Frese.
- Jeg er enormt stolt af, at vi gennem deltagelse i European Plastics Pact får mulighed for på europæisk niveau at udbrede vores virksomheders erfaringer med at designe plastemballage til genbrug og genanvendelse. Vi skal have gjort plastemballage til en værdifuld ressource, som bliver brugt igen og igen, siger administrerende direktør i Plastindustrien Thomas Drustrup.
Internationalt er aftalen blandt andet underskrevet af store virksomheder som Unilever, Nestlé, Amcor, Pepsico, Bonduelle og Henkel.
Den Europæiske Plastikpagt er indtil nu underskrevet af 12 lande og 66 virksomheder. Antallet kan stige, da det er muligt at melde sig ind også efter lanceringen.
Plastikpagten forpligter parterne til flere tiltag
• I 2025 skal al plastikemballage og produkter, der normalt kun bruges én gang, være designet, så det kan genbruges og genanvendes.
• Mængden af ny plastik i engangsprodukter i plastik og plastikemballage skal reduceres med mindst 20 procent (i vægt) i 2025.
• Indsamling, sortering og genanvendelse af plastikaffald skal øges med mindst 25 procentpoint i 2025, og niveauet skal matche markedets efterspørgsel på genanvendt plastik.
• Nye produkter og ny emballage skal i højere grad være fremstillet af genanvendt plastik i 2025. I gennemsnit skal mindst 30 procent (i vægt) bestå af genanvendt plastik.
Der vil blive fulgt op på parternes vej mod målet hvert år, og der er nedsat et sekretariat, der skal følge udviklingen.
Læs mere om den europæiske aftale: www.europeanplasticspact.org
Se hvem der er med i aftalen: www.europeanplasticspact.org/signatories
Yderligere oplysninger:
Pressechef for miljøministeren, Jakob Sejr Teichert: 61391726, Obfuscated Email
CSR Direktør i Coop, Signe D. Frese: 30919246, Obfuscated Email
Kommunikationschef i Plastindustrien, Lars Friis Farsøe: 42332811, Obfuscated Email