Ny pantfabrik får flasker og dåser til at køre i ring - til gavn for miljøet og klimaet

Publiceret 09-03-2020

Plastikflasker, dåser og glasflasker skal genanvendes mere, og nu bliver der skruet op for den bæredygtige udvikling med ny højteknologisk pantfabrik ved Høje Taastrup. Miljøminister Lea Wermelin var med ved åbningen i dag.

Der var fest for miljøet, da Danmarks nye store pantfabrik i dag blev erklæret for åben. 
Fabrikken kan hver dag håndtere cirka 2 millioner plastikflasker, dåser og glasflasker, som derved kan genanvendes. Det er det antal, der hver dag kommer retur øst for Storebælt i pantsystemet.

- Vi har et pantsystem i verdensklasse. 9 ud af 10 flasker og dåser kommer retur fra forbrugerne og bliver genanvendt. Når vi genanvender frem for at brænde affald af, begrænser vi belastningen af klimaet, og vi forvandler brugte emballager til værdifulde ressourcer. Vi har for nylig rykket saft og juice ind i pantsystemet, og dermed kan vi genanvende cirka 75 millioner flere flasker og dåser. I dag er en god dag for miljøet og klimaet, siger miljøminister Lea Wermelin. 

Med til åbningen var Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, som officielt erklærede pantfabrikken for åben. 

En besparelse på cirka 75.000 ton CO2

Pantfabrikken er 13.500 kvadratmeter stor og sorterer dåser og flasker, inden de sendes til genanvendelse. Den skal sikre en høj kvalitet i genanvendelsen af plastik, aluminium og glas med en fuldautomatisk og moderne teknologi.

Det sparer ifølge Dansk Retursystem klimaet for cirka 75.000 ton CO2 om året, at emballagerne bliver genanvendt frem for, hvis de var blevet brændt af som affald, og dåser og flasker skulle produceres af nye råstoffer. Tallet er baseret på antallet af brugte emballager, der kommer retur øst for Storebælt.

Fabrikken er fremtidssikret og fleksibel, så den løbende kan udvides, hvis der fremover bliver behov for at håndtere endnu flere emballager til genanvendelse.

- Alt for meget affald ender i dag i naturen, og vores alt for høje forbrug slider på klodens ressourcer. Især plastik udleder meget CO2, når det bliver brændt. Derfor skal vi genanvende plastik frem for at brænde det af, så vi begrænser klimabelastningen. Her er den nye pantfabrik et godt eksempel på, hvordan vi kan sikre en bedre udnyttelse af vores materialer, siger Lea Wermelin.

Et pantsystem i verdensklasse

Det danske pantsystem er et af verdens bedste og oplever stor interesse fra udlandet. I 2018 afleverede danskerne 1,4 milliarder flasker og dåser med pant, heraf var 41 pct. plastikflasker. Ifølge Dansk Retursystem spares 81 pct. CO2 ved at genanvende en plastikflaske frem for at lave en ny. Samlet set sparede pantsystemet ifølge Dansk Retursystem klimaet for 143.950 tons CO2 i 2018.

I november 2019 blev pantsystemet udvidet, så det også omfatter emballage fra juice og saft. Dermed er over 8.000 tons drikkevareemballage af plast, glas og metal flyttet over i pantsystemet. Udvidelsen forventes at ville bidrage til, at der på landsplan indsamles 75 mio. flere flasker og dåser, hvoraf en stor del vil blive håndteret på den nye fabrik.

Yderligere oplysninger:

Presserådgiver Peter Kondrup Maul, tlf. 5171 6320, e-mail: Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email