Miljøminister opruster igen på overvågning af grundvand

Publiceret 25-09-2020

Miljøminister Lea Wermelin styrkede sidste år målinger i grundvand massivt og tidoblede det antal stoffer, der testes for. Nogle af stofferne skal der screenes for igen og derudover udvides kontrollen med ca. 75 nye sprøjtemidler og nedbrydningsprodukter.

Danskernes grundvand er en af vores mest dyrebare naturressourcer. Derfor satte miljøminister Lea Wermelin sidste år den første massescreening af grundvandet i gang. Nu starter anden etape, hvor grundvandet undersøges for ca. 100 sprøjtemidler og nedbrydningsprodukter 250 steder i landet.

- Det er fuldstændigt naturligt for os danskere, at vi kan åbne for vandhanen og drikke vandet. Og det skal det fortsat være, også for vores børn og børnebørn. Vi har noget af verdens bedste vand, og det skal vi trygt kunne drikke. Den første massescreening har vist, at der er flere stoffer i grundvandet, end vi var klar over. Derfor fortsætter vi nu med en ny kontrol af grundvandet, siger miljøminister Lea Wermelin.

Bekymrende fund
I 2019 blev grundvandet undersøgt for 415 stoffer. 32 stoffer blev påvist i vandet, og nogle af dem stammer fra sprøjtemidler, som det aldrig har været tilladt at bruge i Danmark.

- Det var bekymrende fund, vi gjorde i sidste års massescreening, og helt uacceptabelt, at der blev fundet rester fra sprøjtemidler, der har været ulovligt importeret og brugt af brodne kar i landbruget. Det understreger behovet for et tæt samarbejde mellem myndighederne, så vi finder stofferne ved grænsen eller hos landmænd og forhandlere, og det betyder også, at vi må kigge bredere efter stoffer i grundvandet, hvis de slipper igennem kontrollen - eksempelvis stoffer, der har været brugt i Tyskland, siger Lea Wermelin. 

Massescreeningen er en del af tillægsaftalen til Pesticidstrategi 2017-2021 (S, SF, R, V, K, DF & LA) på anbefaling fra Vandpanelet. Det forventes, at de endelige analyseresultater fra screeningen bliver offentliggjort i begyndelsen af 2021.

Yderligere oplysninger:
Pressechef i Miljø- og Fødevareministeriet Jakob Sejr Teichert, tlf. +45 61 39 17 26 mail: Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 

Pressechef Jakob Sejr Teichert
Tlf. 61 39 17 26
Mail: Obfuscated Email

Presserådgiver Nina Maria Klok
Tlf. 24 96 81 57
Mail: Obfuscated Email

Presserådgiver Lisa Ryge Ioannou
Tlf. 24 77 12 26
Mail: Obfuscated Email

Presserådgiver Michel Bloch Buch-Larsen
Tlf. 24 77 11 30
Mail: Obfuscated Email