Følg 92 danske kommuners VILDE indsatser for naturen på dkvild.dk

Publiceret 26-04-2021

Dysten om at blive Danmarks VILDESTE kommune er i gang. Miljøminister Lea Wermelin lancerer nu en hjemmeside, hvor du kan følge din kommunes bud på det vildeste naturprojekt – og se hvad andre kommuner finder på for at skabe mere vild natur i Danmark

Kommuner over hele landet har sået deres første idéer, der skal vokse sig vilde og store i løbet af de næste cirka 15 måneder, hvor de dyster om at blive Danmarks VILDESTE kommune.

Miljøministeren kickstartede konkurrencen i februar, hvor alle danske kommuner blev inviteret til at deltage og på den måde være med til at skabe bedre levevilkår for den vilde natur og biodiversiteten i Danmark. Hele 92 ud af landets 98 kommuner har takket ja til invitationen og arbejder nu på at udvikle og realisere deres vilde tiltag.

Alle kan se idéerne gro og blive inspireret til at sætte gang i noget VILDT på www.dkvild.dk.

”Interessen for at gøre noget vildt for vores natur er enorm. Vi står i en omfattende naturkrise, og skal sætte ind alle de steder, vi kan. Både på Christiansborg, i kommunerne og hjemmefra haven eller altanen. Ingen kan gøre alt, men til sammen kan vi gøre en hel masse. Derfor er det vigtigt, at vi deler viden og inspirerer hinanden til at hjælpe naturen,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Tips, tricks og gode idéer

De kommuner der dyster om at blive Danmarks VILDESTE kommune har hver sendt en grøn bog til miljøministeren, hvor de fortæller om deres foreløbige planer for at blive mere vilde. Det handler både om at give naturen mere plads til at vokse vildt, engagere borgere og virksomheder og samarbejde på tværs af kommuner for at få sammenhængende naturområder. Grøn bøgerne er samlet på det nye site www.dkvild.dk, så både borgere og kommuner kan læse med og måske plante endnu flere vilde tanker.

Det er allerede spiret frem med lokale borgergrupper på de sociale medier, der tagger, deler og snakker om VILD natur i forbindelse med kommunedysten. Det har miljøministeren reageret på, og på dkvild.dk kan borgerne også finde og få tips, tricks og gode idéer til, hvad man som borger kan gøre af vilde ting i egne haver og altaner.

Der er mange ting, man selv kan gøre for at give vores kriblende og flyvende insekter en håndsrækning, og ofte kræver det slet ikke så meget. Ofte handler det om at skrue ned for arbejdsindsatsen i haven og lade naturen få plads. Det kan være at lade plæneklipperen stå henover sommeren, stoppe med at rydde ukrudt i et hjørne af haven eller at lade kviste og grene ligge i en bunke i haven.

Klik dig ind på dkvild.dk og lad dig inspirere.

Tal og fakta:

Den 5. februar 2021 inviterede miljøminister Lea Wermelin alle landets 98 kommuner til at dyste om at blive Danmarks VILDESTE kommune.

  • 92 kommuner er tilmeldt kommunekonkurrencen. Enkelte endnu med forbehold for kommunalbestyrelsens godkendelse. 
    Få overblik over de tilmeldte kommuner på kortet her.
  • Den Danske Naturfond giver vinderen af konkurrencen 1 million kroner til et VILDT naturprojekt. Læs mere om præmien her.
  • De deltagende kommuner har i april indsendt hver deres grøn bog, hvor de beskriver deres første idéer til at blive vildere. Læs grøn bøgerne her.
  • Kommunekonkurrencen løber til og med efteråret 2022, hvor kommunerne kan justere deres projekter undervejs. Derfor har miljøministeren opfordret kommunerne til at dele et link til en side, hvor man kan følge med i deres vilde indsatser: Genvej til interaktivt danmarkskort på dkvild.dk, hvor du kan få overblik over de deltagende kommuner og finde deres projektsider.
  • Kommunekonkurrencen er en del af kampagnen ’Sammen om et VILDERE Danmark’, der har til formål at gøre den danske natur VILDERE til fordel for biodiversiteten. Det skal ske ved at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur. Læs mere om kampagnen her.
  • Biodiversiteten er i tilbagegang overalt i verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før, og 1 mio. dyre- og plantearter er i fare for at uddø. På den baggrund glæder miljøminister Lea Wermelin sig over, at så mange kommuner har valgt at hjælpe den nødlidende natur.

Yderligere oplysninger:

Kommunikationsrådgiver Lisette K. Rasmussen, Miljøministeriet, tlf. 25164890, e-mail: Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email

Pressechef Kirsten Palmer
Tlf. 41 85 11 30 
Mail: Obfuscated Email