Stor interesse for naturprojekt for psykisk sårbare borgere

Publiceret 09-04-2021

På bare et halvt år har 478 borgere med psykiske lidelser fra ni kommuner deltaget på naturvandringer med ’Frisk i naturen’. Nu vil endnu flere kommuner være med.

På gåture langs stranden eller på fisketure ved rislende vandløb har naturen skabt et tiltrængt pusterum for 478 psykisk sårbare borgere, der siden oktober har deltaget i naturtilbuddet ”Frisk i Naturen”.

Et tilbud, der har været i gang på forsøgsbasis i Frederikshavn Kommune siden 2012, men som sidste år fik tilført yderligere 500.000 kr. som led i den politiske aftale ’Sommer i naturen 2020’ mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet for at sikre, at endnu flere danskere kommer ud i naturen under corona-krisen.

Dengang var målet inden for det første år at få mindst 350 borgere, der normalt ikke på egen hånd kommer ud i naturen, med ud under åben himmel. Allerede efter et halvt år er målet nået. Ni kommuner og to regioner er nu en del af ’Frisk i naturen’, og yderligere fem kommuner ventes at tilmelde sig i løbet af foråret.

- Her under corona-krisen er behovet for at komme ud under åben himmel blevet endnu større, og for landets sårbare grupper har tiden med corona været særligt svær. Det er vigtigt at skabe adgang til naturen for alle borgere. Derfor glæder det mig, at så mange kommuner har taget imod tilbuddet, og jeg håber, at vi får endnu flere med. Det viser, at naturens helende kraft rummer et enormt potentiale for vores mentale sundhed,” siger miljøminister Lea Wermelin.
Naturen som pusterum
Borgere, der har været med på vandreturene med ’Frisk i Naturen’, fortæller blandt andet, at turene giver dem et frirum, hvor de i nogle timer glemmer alt om angst, skizofreni og at høre stemmer. For nogle sindslidende kan en tur ud i naturen være den bedste medicin, fortæller Knud Kristensen, formanden for Landsforeningen SIND, der er en del af partnerskabet bag ’Frisk i Naturen’:
- Turene er tilrettelagt, så deltagerne automatisk retter deres opmærksomhed mod naturen. Når turlederen for eksempel sætter deltagerne til at samle rav, retter deltagerne hele deres opmærksomhed mod at skelne de gulbrune ravklumper fra strandens sten. Alt andet er for en stund mindre vigtigt. Netop denne fulde tilstedeværelse i naturen har vist sig at være ekstra gavnlig for vores mentale sundhed, siger Knud Kristensen.
Blandt aftalepartierne bag ’Sommer i naturen 2020’ er man glade for at se, at kommunerne og brugerne har taget så godt imod tilbuddet.
- Uanset vores forudsætninger, om vi er syge eller lever med et handicap, kan naturen give os så umådeligt meget, og derfor er det glædeligt, at aftalen har været med til at give endnu flere danskere adgang til naturen, siger SF’s naturordfører Rasmus Nordqvist.
- Vores natur kan meget mere, end vi tror. Det viser dette projekt med al tydelighed, og dét potentiale skal vi fortsat udforske samtidig med, at vi skal have endnu flere danskere ud i naturen, siger Radikale Venstres miljøordfører Zenia Stampe.
-Naturen skal være for alle, også for de grupper, der kan have svært ved at komme derud på egen hånd. Derfor er vi glade for at se, at samarbejdet med SIND har været med til at sikre, at endnu flere sårbare grupper for lov at opleve naturen, siger
Enhedslistens naturordfører Peder Hvelplund.
- Projekter som dette er med til at sikre, at alle, der vil ud i naturen, får en adgangsbillet. Det er vi glade for, at vi har været med til at sørge for, siger Alternativets miljøordfører Torsten Gejl.
- Det er vigtigt, at vi med initiativerne i sommerpakken får alle grupper med, ikke mindst de psykisk sårbare, som måske ikke selv har overskuddet til at komme ud under åben himmel. Derfor er det også glædeligt at se, at så mange har taget positivt imod tilbuddet allerede, siger Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov.
Fakta:
  • Siden 2012 har projektet ’Frisk i Naturen’ eksisteret på forsøgsbasis i Frederikshavn Kommune. Her er borgere med psykisk sårbarhed blevet tilbudt ture i det fri, og årligt har omkring 100 lokale borgere været en del af projektets vandrende fællesskaber.
  • Projektet drives frivilligt af naturpædagog Erik Holm Sørensen i samarbejde med socialpsykiatrien.
  • Med midler fra sommerpakken, som regeringen og støttepartierne vedtog i juni 2020, indgik Miljøstyrelsen og SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed – i efteråret et samarbejde om at udbrede de gode erfaringer fra projektet og få endnu flere kommuner og regioner i gang med at tilbyde lokale naturoplevelser for psykisk sårbare.
  • Samtidig skal partnerskabet udbrede erfaringerne til hospitaler, støttecentre og andre institutioner i berøring med psykisk sårbare, som kan få gratis hjælp til at afprøve konceptet.
  • Kommunerne Frederikshavn, Fanø, Læsø, Jammerbugt, Aalborg, Aarhus, Odense og Bornholm har været en del af projektet det sidste halve år, og pr. 9. april er Ringsted Kommune også kommet med. Derudover benytter Region Nord og Region Syd tilbuddet.

Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Michel Bloch Buch-Larsen, Miljøministeriet, tlf.: +45 24 77 11 30, e-mail: Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email

Pressechef Kirsten Palmer
Tlf. 41 85 11 30 
Mail: Obfuscated Email