Miljøminister Lea Wermelin kickstarter dyst om at blive Danmarks VILDESTE kommune

Publiceret 10-02-2021

Dansk natur har brug for mere plads. Derfor opfordres alle danske kommuner til at deltage i en konkurrence frem mod 2022, hvor det gælder om at finde de vildeste idéer til fordel for den vilde natur.

I efteråret fulgte mere end en halv million danskere med, da Hjørring kommune lod græsset gro og gav naturen mere plads i DR-serien ”Gi’ os naturen tilbage”. Nu er tiden kommet til at få alle danske kommuner med i kampen for en rigere natur og bedre biodiversitet.

Derfor har Miljøminister Lea Wermelin sendt et brev til landets 98 kommuner, hvor hun opfordrer dem til at være med i en konkurrence om at blive Danmarks VILDESTE kommune.

- Vi står midt i en naturkrise. Biodiversiteten går tilbage over alt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen. Da Hjørring kommune gav plads til mere vild natur i stedet for græsørkener i haver og rundkørsler, myldrede det frem med sommerfugle og bier. Så tænk, hvis vi får hele Danmark og alle kommuner med på den rejse. Lige fra den lokale skolegård til boligblokken, plejehjemmet og idrætspladsen, siger miljøministeren.


Frank Erichsen og Morten DD Hansen følger konkurrencen

Frem til den 24. marts kan landets kommuner tilmelde sig konkurrencen, hvor der er lagt op til fri leg i bestræbelserne for at gøre sin kommune vildere. Indsatserne vil blive fulgt af dommerpanelet, der ud over miljøminister Lea Wermelin består af bonde og tv-vært Frank Erichsen og biolog Morten DD Hansen.

I slutningen af 2022 kårer dommerpanelet den vildeste kommune. Det vil sige kommunen med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt baseret på bl.a. idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber.


- Hjørring kommunes naturprojekt har vist, at vi sammen kan gøre en kolossal forskel, og derfor glæder jeg mig helt vildt til at komme rundt og se, hvad man kan drive det til i de enkelte kommuner. Vi har et fælles ansvar for at løfte naturens vilkår, og det her er en oplagt mulighed for at være med til at gøre en forskel, uanset om man er en gruppe eller bare sig selv, fortæller Frank Erichsen.


- Danskerne har virkelig fået øjnene op for vores egen natur, og der er et kæmpe ønske derude om at gøre noget godt for biodiversiteten. ”Giv os Naturen Tilbage” tændte et lille lys af håb. Nu skal det blive til et bål. Vores efterkommere skal opleve en verden rigere på liv, ikke fattigere, siger Morten DD Hansen.Fælles indsats gør en forskel

I sit brev til kommunerne lægger miljøministeren op til at stå sammen og i fællesskab give naturen en hjælpende hånd, så fremtidige generationer også kan få lov at opleve syngende fugle i træerne, flyvende insekter i haverne og kvækkende frøer ved søerne.

Det er naturprojektet i Hjørring Kommune et godt eksempel på. Her blev borgerne inddraget, informeret og motiveret, og kommunerne har efterfølgende konstateret en voldsom fremgang fra 2019 – 2020 i antallet af sommerfugle, bier og svirrefluer. Sommerfuglenes antal er næsten firedoblet, bierne er mere end fordoblet, og for svirrefluernes vedkommende ses en tidobling.

Regeringen har sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet afsat 888 millioner kroner på årets finanslov til en natur- og biodiversitetspakke til bl.a. mere urørt skov og naturnationalparker, som skal være med til at skabe mere vild og sammenhængende natur. Ligesom en række ministerier såsom Forsvarsministeriet, Transportministeriet, Kirkeministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet arbejder for vildere natur på statens arealer.

FAKTA: Om konkurrencen

  • Biodiversiteten er i tilbagegang i hele verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før: 1 mio. dyre- og plantearter er i fare for at uddø. På den baggrund opfordrer Miljøminister Lea Wermelin de danske kommuner til at deltage i en konkurrence om at blive ’Danmarks vildeste kommune’.
  • Dommerpanelet består af Miljøminister Lea Wermelin, tv-værten Frank Erichsen og biologen Morten DD Hansen, der skal kåre vinderkommunen med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt. Der er fri leg, og vinderen udvælges baseret på bl.a. idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber. En kommune kan også vælge at fokusere på noget helt femte, der gør kommunen VILD.
  • De 98 kommuner kan tilmelde sig konkurrencen frem til 24. marts 2021, hvorefter dysten om at blive ’Danmarks VILDESTE kommune’ skydes i gang. Konkurrencen løber frem til udgangen af 2022.
  • Et filmhold følger konkurrencen, og optagelserne vil blive sendt i 2023 som anden sæson af ”Gi os naturen tilbage” på DR. Mere end 500.000 seere fulgte med i første sæson, der blev sendt i efteråret 2020.
  • Konkurrencen er en del af Miljøministeriets kampagne ”Sammen om et VILDERE Danmark”, hvor målet er at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.

Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Michel Bloch Buch-Larsen, Miljøministeriet, tlf.: +45 24 77 11 30, e-mail: Obfuscated Email

 

*Rettelse d. 25/3-2021: Dommerpanelet består af miljøminister Lea Wermelin og biolog Morten DD Hansen (http://red.mim.dk/natur/dkvild/danmarks-vildeste-kommune/)

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email