Større garanti for et slagtilbud uden skadelig kemi

Publiceret 22-01-2021

Er du på tilbudsjagt i januarudsalget, kan du glæde dig over, at der det seneste år er kommet strengere regler for kemikalier i bl.a. kosmetik og legetøj.

Webshops og kreditkort gløder, mens PostNord kører i pendulfart, nu hvor der er januarudsalg, og vi bruger tid på at finde de bedste tilbud hjemmefra.

Heldigvis bliver det løbende mere sikkert at være forbruger i Danmark og EU. Fra i år er eksempelvis 4000 problematiske stoffer blevet forbudt i tatoveringsblæk, så man ikke bliver tusset med skadelig kemi. Legetøjsproducenter har nu også pligt til at angive seks gange så mange allergifremkaldende parfumestoffer på legetøjets indpakning, tre parfumestoffer forbydes helt, og det kræftfremkaldende stof anilin bliver forbudt i legetøj til børn under tre år.

Miljøminister Lea Wermelin glæder sig over fremskridtene:

- Vi skal have skadelig kemi ud af indkøbskurven. Som forbruger i Danmark skal man kunne give sine børn legetøj uden bekymring for deres sundhed eller få farvet hår uden at bekymre sig om, hvorvidt det påvirker ens helbred. Det sidste år har vi nået nogle store milepæle i arbejdet med at forbyde skadelige kemiske stoffer i hverdagsprodukter.

Flere af de store milepæle
Der stilles nu flere krav til, at legetøjsproducenter skal mærke allergifremkaldende parfumestoffer i legetøj, og flere problematiske stoffer er blevet forbudt. Der er også kommet flere krav til kosmetiske produkter. To allergifremkaldende stoffer i negleprodukter reguleres, så produkter med disse stoffer kun må bruges af professionelle, og produkterne skal mærkes med, at de kan give allergiske reaktioner. Tre stoffer til hårfarve forbydes helt, mens andre hårfarvestoffer er føjet til listen over stoffer, der kun må anvendes op til en specifik koncentration, der er vurderet sikker. Herudover har bl.a. Danmark fået medhold i en sag om, at kosmetik skal mærkes, så man som forbruger tydeligt kan se, hvad produktet skal bruges til.

- Som forbruger skal man have mulighed for at se, hvad man køber. Derfor har vi gjort det lettere at gennemskue indholdet i et produkt. Men arbejdet stopper ikke her. Jeg presser på for, at vores fælles EU regulering skal passe endnu bedre på os alle sammen. Den skadelige kemi skal erstattes med grønne alternativer, fortæller miljøministeren.

Køb produkter i EU
Der kan være forskellige regler for, hvilke kemiske stoffer, der er tilladt at bruge indenfor EU og udenfor EU. Derfor er det en god idé at være opmærksom, særligt når man handler på nettet. Miljøstyrelsen har for eksempel tidligere fundet ulovlige mængder af hormonforstyrrende stoffer i legetøj købt uden for EU.

I EU er der fælles regler for brug af kemiske stoffer, som medlemslandene skal overholde. Hvis du vil undgå skadelig kemi i de produkter, du køber, er det derfor mere sikkert at handle i webshops fra EU-lande, hvor importøren har ansvaret for, at de produkter han sælger overholder reglerne i EU.

Yderligere oplysninger: 
Presserådgiver i Miljøministeriet Nina Maria Klok tlf. 24 96 81 57 og e-mail Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email