Wermelin: Forbud mod flere engangsprodukter og mærkning skal fjerne plast i naturen

Publiceret 04-03-2021

Fra sommer skal produkter som cigaretter, vådservietter, tamponer og drikkebægre mærkes med et nyt mærke, så forbrugerne kan se, at de indeholder plastik. Flere engangsprodukter bliver samtidigt helt forbudte.

Forbrugerne kan med fordel snart begynde at holde øje med det nye ”skildpadde-mærke,” når de handler i Danmark eller EU.  Fra sommer bliver det nemlig et krav, at drikkebægre og emballager rundt om cigaretter, vådservietter, tamponer og hygiejneprodukter i alle EU-lande skal mærkes med et nyt mærke, der viser, at produktet indeholder plastik.

Mærket skal gøre det klart for forbrugeren, at det er skadeligt for naturen, hvis produkterne ikke smides i skraldespanden efter brug, som de skal. Eksempelvis skal cigaretpakker påføres mærket, der oplyser forbrugeren om, at cigaretfilteret indeholder plastik, og at det er skadeligt for naturen at smide det på gaden.

-  Alt for meget plastik ender i vores natur. Jeg tror, de fleste af os har set billeder af hvaler med plastik i maven, eller skildpadder viklet ind i plastik. Det er vi nødt til at sætte en stopper for. Fra sommer skal produkter på tværs af hele EU som engangsdrikkebægre og cigaretskodder mærkes, hvis de er lavet af plast, så de kan ende i skraldespanden i stedet for i naturen. Man må ikke tro, at et cigaretfilter er naturligt materiale, fordi producenterne får det til at se sådan ud. Det skal mærket være med til at lave om på, siger miljøminister Lea Wermelin

Mærket vil gælde i hele EU og er ét af initiativerne i EU’s engangsplastikdirektiv, som på forskellig vis skal komme engangsplast i naturen til livs. Skildpadden er blevet en del af mærket, fordi det anses som et stærkt symbol for et sårbart havmiljø, som i høj grad påvirkes af henkastede produkter af engangsplastik.

Flere engangsplastikprodukter forbydes helt
Alt for mange engangsplastikprodukter ender desværre i dag i vores natur. Det ses i store mængder i parker og byrum, og det findes i verdenshavene. Plastik forsvinder ikke, men nedbrydes til mikroplastik, og det skader miljøet og dyrelivet. Ud over kravet om mærkning bliver salg af en række engangsprodukter af plastik derfor også forbudt fra juli 2021. Herefter vil det ikke længere være muligt at købe bl.a. engangstallerkner, bestik og sugerør af plastik.

- De engangsplastprodukter vi finder allermest på vores strande bliver nu forbudt i hele EU. Det er alt lige fra plast-sugerøret til plast-engangstallerkenen eller plast-vatpinden. Vi skal blive bedre til at forbruge på en måde, som ikke skader vores natur og miljø, og vi er nødt til at gøre det nemt at gøre det grønt, siger miljøminister Lea Wermelin

Bekendtgørelsen med de nye regler er netop sendt i ekstern høring. Mærkningskrav og forbud vil gælde fra d. 3. juli 2021 i hele EU.

 

Fakta

  • Mærket bliver indført i alle EU-lande og skal påføres engangsdrikkebægre og emballager på cigaretter, vådservietter og hygiejnebind, tamponer og indføringshylstre til tamponer.
  • Mærkets formål er at oplyse forbrugerne om, at produkterne indeholder plastik, for at tilskynde til at bortskaffe produkterne korrekt.
  • Mærket er påført en død skildpadde, fordi det anses som et stærkt symbol på et sårbart havmiljø. Mærket er blevet til i dialog med virksomheder og grønne organisationer og er udarbejdet for Europa Kommissionen. Mærket har desuden i forskellige udformninger være forbrugertestet for at vurdere, hvordan forbrugerne reagerer på mærket. Mærket med den bedste respons er blevet udvalgt.
  • Forbud mod salg af engangsplastikprodukter vil omfatte vatpinde, bestik, tallerkner, sugerør, rørepinde, ballonpinde, fødevarebeholdere af ekspanderet polystyren, dikkebægre af ekspanderet polystyren, drikkevarebeholdere af ekspanderet polystyren og produkter af oxo-nedbrydeligt plast.
  • Der vil være en overgangsperiode, hvor der kan sælges ud af de forbudte produkter, samt produkter uden mærke. Dette sker for at undgå destruktion af varer, der allerede er produceret.

Yderligere oplysninger:

Presserådgiver i Miljøministeriet, Nina Maria Klok, tlf. +45 24 96 81 57, mail. Obfuscated Email

 

Eksempler på mærket:

 

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email

Pressechef Kirsten Palmer
Tlf. 41 85 11 30 
Mail: Obfuscated Email