Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Publiceret 30-09-2021
Miljø & Natur

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Miljøminister Lea Wermelin siger: ”Vi har Margueritruten for bilkørsel, nu kan vi få Margueritruten, for alle os med hang til vandrestøvler og natur.”

”Danmarks naturstier – en omvej værd” skal være et nationalt sti- og rutenetværk, som binder Danmarks natur sammen og skaber sammenhængende naturskønne ruter. Det øger tilgængeligheden til naturen for flere, skaber gode vilkår for friluftslivet og styrker formidlingen af de oplevelser, der venter derude.

Sådan lyder begrundelsen for det ønske regeringen har om at etablere et nationalt net af naturstier og ruter i hele landet.

- Vi har en fantastisk natur i Danmark. Den skal vi både nyde og passe på. Jeg tror, de fleste danskere kender til Margueritruten. Tænk hvis vi kunne få et lignende net af ruter og stier over hele landet for vandrere, cyklister, ridende og mange andre, som kan komme ud i den unikke danske natur og få store naturoplevelser. Vi har Margueritruten for bilkørsel, nu kan vi få en Margueriterute for alle os med hang til vandrestøvler og natur, siger miljøminister Lea Wermelin.

Derfor ønsker regeringen at række ud til en centrale aktører og fonde med henblik på at skabe god tilgængelighed til naturen i hele landet og binde naturen sammen samt at styrke friluftslivet, naturturismen, formidling af naturen og kulturelle seværdigheder i naturen. Ideen er at forankre ”Danmarks naturstier – en omvej værd” i staten, og konceptet er udviklet i samarbejde med KL og Friluftsrådet, som bliver vigtige samarbejdspartnere i det videre arbejde.

Danmarks naturstier – en omvej værd

- Naturen er for alle, og der skal være god adgang til naturen. Det kan stier bidrage til. Derfor sagde vi allerede inden valget, at vi skal have bundet de mange stier og ruter i Danmark sammen på tværs af kommunegrænser i et nationalt netværk og formidle det på en let tilgængelig måde, så mange flere kan få glæde af naturen. Nu rækker vi ud til centrale aktører for i fællesskab at lave et nationalt netværk af naturstier, så endnu flere kan få glæde af naturen. Tænk, hvis vi snart kan gå via naturskønne stier fra Gedser til Skagen, siger miljøminister Lea Wermelin.

”Danmarks naturstier – en omvej værd” udvikles med inspiration fra netværk af stier og ruter i andre europæiske lande, bl.a. Holland Cycling Routes og Switzerland Mobility.

Nu går regeringen i gang med at samle relevante aktører, der skal være med til at udvikle konceptet og forme en form for partnerskab omkring projektet.

Fakta:

Regeringen foreslår:

  • Der afsættes 5 mio. kr. årligt til at:
    • Samle eksisterende rekreative og naturnære stier og ruter i et nationalt netværk, som sikrer god, tilgængelig adgang til naturen og udendørs kulturelle seværdigheder samt skaber forbindelser mellem naturområder. Over tid etableres nye stier og ruter for at gøre netværket mere fintmasket.
    • Samle data om stier og ruter i én samlet database og formidle netværkets stier samlet på en brugervenlig formidlingsplatform.
    • Udvikle et sæt af formidlings- og kvalitetsstandarder, som stier og ruter i netværket etableres, vedligeholdes og formidles efter, og som sikrer en høj natur- og oplevelsesværdi for borgere og turister.

Yderligere oplysninger:

Presserådgiver i Miljøministeriet, Nina Maria Klok, tlf. 24 96 81 57, email: Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email

Pressechef Kirsten Palmer
Tlf. 41 85 11 30 
Mail: Obfuscated Email