Nyt forpligtende samarbejde skal gøre den danske tekstilbranche grønnere

Publiceret 08-08-2022
Grøn omstilling Industri

Forud for modeugen lancerer Miljøministeriet et samarbejde med mode- og tekstilbranchen, som forpligter virksomheder til at genbruge mere og bruge flere genanvendte materialer frem mod 2030. Til gavn for både klima og miljø verden over.

Når den københavnske modeuge åbner i morgen med messer, shows og møder på tværs af branchen, har 10 danske tøj- og tekstilvirksomheder og tre organisationer et budskab med til deres kollegaer: Vi skal arbejde sammen om at mindske branchens aftryk på vores klima og miljø markant gennem cirkulær omstilling. Det forpligter de sig til i et nyt sektorsamarbejde med Miljøministeriet.

I EU er tekstiler på en fjerdeplads over produktgrupper med størst negative aftryk på både miljø og klima. Eksempelvis udledte produktionen af tekstiler til EU i 2020 121 millioner ton CO2e. Samtidig stiger forbruget af tøj og tekstiler i Europa, og det anslås, at en europæer i gennemsnit forbruger 15 kg tøj og tekstil om året. Så der er brug for handling.

Derfor er virksomheder, organisationer og Miljøministeriet gået sammen om at formulere en række fælles mål. Herunder at al tøj og tekstil fra danske virksomheder skal bestå af mindst 40 procent genanvendt materiale inden 2030. At tøjet skal designes til at have flere liv. Og at en større del af omsætningen på tøj i Danmark skal komme fra genbrug.  

”Vores forbrug er alt for højt, og det slider på klodens knappe ressourcer. Produktionen af tøj og tekstiler er en af de mest miljøbelastende industrier i verden. Så vi skal væk fra den brug-og-smid-væk kultur, som modeindustrien i dag er præget af. Det giver genlyd i branchen og internationalt, når danske tekstilvirksomheder – store som små - forpligter sig til at nedbringe deres klima- og miljøaftryk. Danmark skal være blandt de førende i den grønne omstilling af mode- og tekstilbranchen,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Vigtigt for branchen, at ministeren bakker op

Maria Glæsel, direktør i modevirksomheden Aiayu, er valgt til forperson for sektorsamarbejdet. Hun er glad for, at branchen og ministeriet samarbejder om den cirkulære omstilling af erhvervet. For den kræver både virksomhedernes velvilje og strukturelle forandringer, forklarer hun:

”Det er vigtigt, at vi får samlet branchen om en fælles retning, og derfor er jeg stolt over at være udpeget som forperson. Mit ønske er, at vi kan samle branchens aktører om fælles mål og udveksle erfaringer, der leder til handling. Kun i fællesskab når vi i mål med de store udfordringer, branchen står med. Det er vigtigt for branchen, at ministeren bakker op, for omstillingen kommer også til at kræve strukturelle ændringer. Jeg er glad for  at stå i spidsen for et sektorsamarbejde, der kan hjælpe os med en fælles cirkulær omstilling.”

Miljøministeren er igangsætter af sektorsamarbejdet, og Lifestyle & Design Cluster vil fungere som sekretariat med blandt andet udarbejdelse af en handlingsplan, dataindsamling og betjening af styregruppen. Alle danske tekstilvirksomheder kan tilslutte sig målene og sektorsamarbejdet.

Samarbejdsaftalen kan læses her.

De deltager i sektorsamarbejdet:

AIAYU
Bestseller
DK-Company
Salling Group
Ganni
JYSK 
Dansk Wilton
Mammut Hoffmann
Trendsales
Green Cotton
Dansk Mode & Textil
Wear/Dansk Erhverv
Lifestyle & Design Cluster
Miljøstyrelsen 

Fakta om sektorsamarbejdet:

 • Målene i tekstilsektorsamarbejdet vil blive operationaliseret i handlingsplaner og branchen kan beslutte at fastsætte yderligere mål senere i samarbejdet.
 • Mål og krav udarbejdes med blik for kommende krav i EU med henblik på, at danske erfaringer kan spille ind i udmøntningen af initiativer under EU's tekstilstrategi.
 • Der udvikles en overordnet baseline på tværs af sektoren, så det samlede fremskridt af sektorsamarbejdet kan måles. Derudover udarbejdes baselines og indsamles data fra de deltagende virksomheder med henblik på monitorering af målene.
 • Sektorsamarbejdet udvides til at inkludere Norge, Sverige og Finland fra 2023.

Fakta om tekstilproduktion:

 • Europæisk forbrug af tekstiler er på en fjerdeplads over størst negative aftryk på både miljø og klima, efter mad, boliger og transport.
 • Produktionen af tekstiler til EU udledte i 2020 121 millioner ton CO2e, eller hvad der svarer til 270 kg CO2e pr. person.
 • Cirka 80 pct. af tekstilers klimaaftryk er i produktionsfasen. 17 pct. er i brugsfasen og kun 3 pct. i affaldsfasen. 
 • Der bliver forbrugt store mængder primære råvarer til tekstilproduktion. Det Europæiske Miljøagentur anslår, at der blev brugt svarende til 391 kg. primære råvarer pr. person for at producere alt tøj, fodtøj og husholdningstekstiler købt af EU-husholdninger i 2020.
 • Tekstilforbruget i EU forventes at stige med 63 pct. frem mod 2030.
 • EU har i marts 2022 offentliggjort en tekstilstrategi med en vision om, at tekstilprodukter i EU i 2030 skal holde længere, være genanvendelige, fri for farlige stoffer og produceret med respekt for sociale standarder.
 • Den globale produktion af tøj udleder over 1,2 milliarder ton CO2e.

Yderligere oplysninger:

Kommunikationsrådgiver Anne Fønss Bach, Miljøministeriet, tlf. 21 27 97 37, e-mail: Obfuscated Email

Pressekontakt til miljøministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901
(kan ikke modtage SMS) 
Mail: Obfuscated Email

Pressechef Kirsten Palmer
Tlf. 41 85 11 30 
Mail: Obfuscated Email