Nordic Waste-sagen: Kommissorium for advokatundersøgelse af Randers Kommune er på plads

Kommissoriet for den kommende uvildige advokatundersøgelse af Randers Kommunes rolle i sagen om Nordic Waste er nu på plads. Undersøgelsen forventes afsluttet i maj 2025. Samtidig er kommissoriet for den varslede undersøgelse af miljøskadereglerne i lyset af Nordic Waste-skandalen også færdigt.

Kommissoriet for en uvildig advokatundersøgelse af Randers Kommunes rolle og ansvar i sagen om jordskredet ved Nordic Waste er nu på plads.

Miljøminister Magnus Heunicke besluttede i foråret, sammen med Folketingets partier, at det skal undersøges, om myndighedsbehandlingen i Randers Kommune har medført fejl eller forsømmelser i forbindelse med skandalen om Nordic Waste.

Advokatundersøgelsen skal undersøge kommunens sagsbehandling og administration af reglerne på miljøskadeområdet i relation til af Nordic Waste og søsterselskabet DSH Recycling A/S. Den uvildig advokatundersøgelse skal sikre, at undersøgelsen er grundig, objektiv og uafhængig. Der skal nu findes en advokat, der kan lave undersøgelsen. Undersøgelsen forventes afsluttet i maj 2025.

Undersøgelse af gældende ret

Kommissoriet for nedsættelsen af et udvalg, der skal gennemgå miljøskadereglerne og komme med anbefalinger til ændring af reglerne er også færdigt.

Undersøgelsen skal sikre et solidt og fagligt grundlag for en fremtidig beslutning om ændring af miljøskadereglerne, der skal imødegå og forhindre lignende sager i fremtiden.

Udvalget bliver bredt sammensat med en formand og 15 medlemmer fra myndigheder, interesseorganisationer, universiteter og advokatbranchen. Undersøgelsen forventes at tage et år og igangsættes, så snart en formand er udpeget af ministeren.

“Sagen i Randers med Nordic Waste var en tragedie, men desværre en tragedie man formentlig godt kunne have undgået. Det skal vi til bunds i nu, så vi sikrer, at det ikke sker igen. Jeg har drøftet med Folketingets miljøordførere, hvordan de to undersøgelser skal foregå, og nu er kommissorierne klar, så arbejdet kan komme i gang. Det er helt afgørende, at vi får undersøgt, om der er sket fejl, og hvad vi kan gøre for at undgå, at det sker igen. Samtidig er vi fra statens side nødt til at se på om de nuværende regler fungerer, som de skal. Når resultaterne af undersøgelsen er klar, må vi træffe beslutning om, hvorvidt der er behov for at ændre reglerne på området.”

Magnus Heunicke

Miljøminister

Fakta: Uvildig advokatundersøgelse af Randers Kommune

Kommissoriet for advokatundersøgelsen af Randers Kommune kan læses her.

  • En uvildig advokatundersøgelse skal sikre, at undersøgelsen er grundig, objektiv og uafhængig. Opgaven sendes i udbud på baggrund af kommissoriet, hvilket indebærer udpegning af en advokat, der kan påtage sig opgaven.

  • Den uvildige advokatundersøgelse skal undersøge kommunens tildeling af bl.a. miljøgodkendelser til Nordic Waste A/S og DSH Recycling A/S samt kommunens tilsyn med virksomhederne. For at opnå det fulde billede skal undersøgelsen omfatte perioden fra marts 2017, hvor DSH Recycling A/S ansøgte om miljøgodkendelse, og frem til december 2023, hvor Nordic Waste A/S udsendte en pressemeddelelse om, at jordskredet var i gang. Advokatundersøgelsen kan samlet set klarlægge, om kommunens myndighedsbehandling har medført fejl eller forsømmelser.

  • Det fremgår af kommissoriet, at advokatundersøgelsen så vidt muligt skal være færdig senest den 1. maj 2025, afhængig af omfanget af materiale, der skal granskes.

  • Advokatundersøgelsen vil tage udgangspunkt i skriftlige spor, som eksempelvis dokumenter, e-mails, sms-beskeder og telefonnotater.

Fakta: Undersøgelse af gældende ret på miljøområdet

Kommissoriet for undersøgelsen af gældende ret kan læses her.

  • Udvalget skal foretage en overordnet gennemgang af miljøskadereglerne og afdække behovet for ændringer. Udvalget skal foretage en overordnet gennemgang af afgrænsede emner i miljøbeskyttelsesloven og foreslå modeller til ændringer af reglerne inden for disse emner. Det gælder f.eks. reglerne om miljøgodkendelser, tilsyn og om forudgående økonomisk sikkerhedsstillelse. Udvalget kan desuden, med afsæt i ovenstående arbejde, afgive mere generelle anbefalinger til en modernisering af reguleringssystemet for virksomheder.

  • Det er miljøministeren, der udpeger formanden for udvalget.

  • Undersøgelse skal så vidt mulig færdiggøres inden udgangen af 2025.

  • Udvalget bag undersøgelsen vil bestå af en formand og 15 medlemmer, der indstilles af myndigheder, interesseorganisationer, universiteter og advokatbranchen. Organisationer og myndigheder, der kan indstille medlemmerne er:
    • Advokatsamfundet
    • Danske Advokater
    • Universiteterne
    • Danmarks Naturfredningsforening
    • Dansk Industri
    • Dansk Erhverv
    • Kommunernes Landsforening
    • Landbrug & Fødevarer
    • Finansministeriet
    • Miljøministeriet
    • Erhvervsministeriet
    • Justitsministeriet

Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeren

Pressevagten: Tlf. +45 2091 5901 (kan ikke modtage SMS) 
Mail: presse@mim.dk