Danmark og fire andre lande klar med forslag til EU-forbud mod PFAS

Danmark, Tyskland, Nederlandene, Norge og Sverige indsender nu et udkast til et EU-forbud mod PFAS-stoffer. Forslaget sendes i dag til EU’s Kemikalieagentur.

Der skal handles nu i EU for at forebygge forureningen fra de skadelige PFAS-stoffer, der løbende dukker op nye steder rundt om i samfundet.

 

Det er budskabet fra Danmark, Tyskland, Nederlandene, Norge og Sverige, der i dag har sendt et fælles udkast til et EU-forbud mod PFAS-stoffer på en række områder til EU’s Kemikalieagentur. Det er det mest omfattende udkast til et EU-forbud for begrænsning af kemikalier nogensinde.

 

Forslaget kommer, efter at myndighederne i de fem lande siden 2020 har undersøgt, hvor udbredt PFAS-forureningen er, og hvilken påvirkning den kan udgøre for folks sundhed og for miljøet.

- Man skal ikke bilde sig ind, at PFAS bliver nemt at komme af med, for det bruges rigtig mange steder. Vi har at gøre med et meget omfangsrigt problem, som vi først nu begynder at kende omfanget og alvorsgraden af. Men et fælles EU-forbud er et vigtigt skridt. Det er ét af de initiativer, der skal til for at inddæmme og på sigt fjerne kilderne til forureningen, så vi trygt kan drikke vores vand og spise vores kød, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Udkastet bliver præsenteret i Bruxelles d. 7. februar. Her vil fagfolk fra de fem lande holde en teknisk gennemgang af, hvad forbuddet indeholder.

 

I perioden frem til præsentationen d. 7. februar gennemgår EU’s Kemikalieagentur udkastet for at sikre, at det lever op til relevante krav for et EU-forbud.
 

Fakta om PFAS-forurening

 

  • PFAS omfatter en stor gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden 1950'erne.

  • Der findes ca. 12.000 forskellige slags PFAS-stoffer. Ét af dem er det forbudte ’PFOS’, der blev fundet ved et kogræsserlaug i Korsør, hvor PFAS-forurening for alvor kom på Danmarkskortet.

  • Stofferne er stabile, svært nedbrydelige og er vand- og fedtskyende.

  • PFAS har været brugt i fx fødevareemballage, brandslukningsskum, overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling.

  • I 2020 blev tilsætning af fluorerede stoffer til fødevarekontaktmaterialer af papir og pap (fx pizzaæsker) forbudt i Danmark.

 

Yderligere oplysninger:

 

Miljøministeriets pressetelefon: +45 2091 5901 (kan ikke modtage SMS)