Nye tal fra Miljøstyrelsen viser, at udledningen af scrubbervand fra skibe er en væsentlig kilde til flere af de tungmetaller og tjærestoffer som forurener havmiljøet. Skibe bruger såkaldte scrubbere for at rense røggassen for svovl ved at vaske røgen for herefter at udlede scrubbervandet direkte til havet.
Det har medvirket til, at der er for høje niveauer af en række tungmetaller og tjærestoffer som bly, cadmium, anthracen og benz(a)pyren i havmiljøet. Beregninger fra Miljøstyrelsen viser, at op mod 20 procent af udledningen af nikkel og 7 procent af udledningen af anthracen kommer fra scrubbervand.
Tungmetaller i fisk og skaldyr til konsum kan i større mængder give alvorlige negative effekter for mennesker. Fx kan for høje mængder af bly påvirke centralnervesystemets udvikling, herunder evnen til at lære og huske, mens cadmium kan påvirke nyrernes funktion.
”Når der udledes tungmetaller og tjærestoffer til vores havmiljø, forsvinder de stort set ikke og forbliver i konstant cirkulation i havet. Stofferne ophobes på havbunden og i havets fødekæder, og det er dybt bekymrende for vores havmiljø og vores sundhed. Det er vi nødt til at finde en langsigtet løsning på,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
International Council on Clean Transportation estimerede i 2020, at der udledes 68 mio. tons scrubbervand indeholdende tungmetaller og tjærestoffer indenfor 22 km fra kysten i Danmark. Det gør Danmark til det land i verden, hvor der udledes den sjettestørste mængde.
Derudover viser en ny analyse fra NIVA Danmark om det samlede menneskelige pres på de danske havområder, at miljøfarlige stoffer er den tredjestørste presfaktor for havmiljøet.
Miljøministeren har nu indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om hvordan udledningen af scrubbervand kan forbydes. Ministeren vil bl.a. præsentere partierne for konkrete modeller for mulige lovændringer.
Fakta:
Tabel Opgørelse over beregnede, tilførte mængder (kg/år) af udvalgte metaller og tjærestoffer, der udledes direkte til det danske havområde inden for 12 sømil (22 km) fra kysten. I parentes angives overslag over den procentvise tilførsel baseret på de viste kilder/transportveje.
|
Kilde: Miljøstyrelsen.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljøministeriet, tlf. 21 72 53 93.