Det skal være slut med at eksportere vores affaldsproblemer til udviklingslande. Derfor vil miljøministeren arbejde for at indføre nye globale regler, der skal begrænse eksporten af tekstilaffald til udviklingslande, hvilket også indebærer et forbud mod eksport af farligt tekstilaffald.
I dag skal repræsentanter fra Danmark tale om forslaget på et Rådsmøde i Bruxelles. Sverige og Frankrig har allerede understreget, at de støtter forslaget.
”Vi skal stoppe med at eksportere vores affaldsproblemer. Jeg har netop været i Kenya og set konsekvenserne af de enorme mængder tekstilaffald, vi eksporterer. Det er vi nødt til at ændre på. Derfor kommer jeg til at kæmpe for, at vi introducerer nye globale regler som skal begrænse eksporten af tekstilaffald under FN’s Baselkonvention, og jeg er glad for, at Frankrig og Sverige allerede har understreget, at de vil hjælpe Danmark med at skaffe opbakning fra de andre EU-lande til Danmarks forslag,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Arbejdet skal tages videre i FN
Gennem de seneste 20 år er der sket en tredobling i EU's eksport af tekstiler. I 2019 eksporterede EU 1,7 millioner tons tekstiler. Det foregik primært til lande i Afrika og Asien, hvor der ikke er kapacitet til at håndtere dem miljømæssigt forsvarligt. Derfor ender meget af affaldet på lossepladser eller i naturen.
Repræsentanter fra Danmark arbejder mandag i EU for at skabe opbakning til sammen at fremme et forslag i FN. Forslaget betyder, at der laves regler i FN’s Basel-konvention om, at modtagerlandene aktivt skal acceptere at importere tekstilaffald og dermed bekræfte, at de kan håndtere affaldet miljømæssigt forsvarligt. Eksportlandene skal sikre, at det er tilfældet. Der foreslås endvidere et forbud med eksport af farligt tekstilaffald (f.eks. tilsmudset med PFAS eller andre farlige kemikalier) til udviklingslande.
”Nu håber jeg, at mine kollegaer i EU vil bakke op om denne sag, som Frankrig og Sverige allerede har gjort. Eksporten af tekstilaffald, og dermed vores egne tekstilproblemer, er ude af kontrol. Der er behov for at tage ansvar og sætte en klar, markant dæmper på det. ” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Fakta:
- FN’s Baselkonvention regulerer farligt affald og ”andet affald,” som FN-landene finder nødvendigt at håndtere på en sikker måde. Andet affald er f.eks. husholdningsaffald, plastikaffald og elektronikaffald.
- Baselkonventionen indeholder krav om anmeldelse og samtykke i forbindelse med import og eksport af visse typer plastik- og elektronikaffald samt krav til behandlingskapacitet i importlandet.
- Tekstilaffald kan i dag frit sendes fra fx Danmark til tredjelande, da tekstilaffald ikke er omfattet af Baselkonventionens regler.
- Eftersom eksport af tekstilaffald ikke er underlagt krav om anmeldelse, findes der ingen konkrete data på, hvor meget der bliver eksporteret fra EU-lande til udviklingslande.
Yderligere oplysninger:
Miljøministeriets pressevagt tlf. +45 2091 5901 (kan ikke modtage SMS)
Mail: presse@mim.dk