Med i kampen mod global plastikforurening

Som jurist i kontoret for Cirkulær Økonomi sidder Jørgen Nyberget med i forhandlingerne om en kommende global aftale, der skal gøre en ende på plastikforurening.

Skildpadder viklet ind i indkøbsposer og havfugle med maverne fulde af farvestrålende stykker plastik er for mange blevet billedet på plastikforurening i dag. 14 mio. tons vandflasker, slikpapir, engangsservice og andet plastikaffald finder vej til verdenshavene hvert år. Det er en af de største miljømæssige udfordringer, vi står overfor. Og Jørgen Nyberget fra Miljøministeriet er med til at bekæmpe problemet.

Som jurist i kontoret for Cirkulær Økonomi sidder han med i forhandlingerne om en kommende global aftale, der skal gøre en ende på plastikforurening inden 2040. Til lands og til vands. Beslutningen om lave sådan en aftale blev taget på et historisk FN-møde i Kenya i marts 2022. Jørgen blev ansat i Miljøministeriet et par måneder senere og har siden da arbejdet på at klarlægge Danmarks og EU´s position på området. Allerede I efteråret 2022 rejste han til det første forhandlingsmøde i Uruguay.

Jørgen Nyberget er jurist i kontoret for Cirkulær Økonomi

 

”Til forhandlingerne sidder jeg bag Danmark-skiltet. Men vi forhandler faktisk som et samlet EU, fordi vi har mere indflydelse, når vi går flere lande sammen. Inden selve forhandlingerne i Uruguay, har vi koordineret og forhandlet med de andre lande i EU, så alle er enige om, hvad vi vil,” fortæller han.

Med naturen som bagtæppe

Jørgen repræsenterer Kongeriget Danmark, når han forhandler, men er selv opvokset i Norge. Og det er her fra hans interesse for natur og miljø stammer.

”Alle mine weekender og ferier tilbragte jeg i skoven, på ski og i fjeldene med min familie. Jeg tror, de fleste nordmænd har et tæt forhold til naturen. I Norge boede jeg 100 meter fra en skov tre gange større end København,” siger han og understreger, at han også har lært at sætte pris på den danske natur.

Han rejste fra Norge til Belgien for at læse en kandidat i jura og fortsatte studierne i Hong Kong, hvor han specialiserede sig i international miljø- og klimaret. Herefter fulgte et par år i Danmark, og det var egentlig planen at flytte til Schweiz, da muligheden for at arbejde i Miljøministeriet opstod. Han har ikke fortrudt, at han blev i København.  

”Det er et utrolig spændende job, hvor jeg får brugt min uddannelse og får lov til at arbejde konkret med international miljøret. For en jurist er det især spændende ikke bare at læse lovgivning men være med til at skrive den. Jeg har meget ansvar men også stor opbakning fra mine chefer.”

Forhandlingerne fortsætter

Næste forhandlingsmøde er i Paris til foråret, og her deltager Jørgen også. Ikke alle lande har samme mulighed for at sende medarbejdere til forhandlingsmøder i hele verden. Derfor har Danmark for nyligt støttet udviklingslande med 7 millioner kroner, så delegationer derfra også har mulighed for at rejse og deltage i møderne.

Forhandlingerne om aftalen fortsætter i hvert fald til og med 2024. Indtil videre er der enighed om, at det overordnede mål i aftalen skal være "at gøre en ende på plastikforurening inden 2040".

I øjeblikket er nogle af de store spørgsmål til forhandlingerne, hvordan man definerer plastikforurening, hvad der ligger i sætningen "at gøre en ende på", og hvor mange af forpligtelserne, der skal være bindende.

Spørger man Jørgen, hvad han håber på, kommer svaret hurtigt:

”Det bedste udfald er, at vi får en juridisk bindende aftale med meget klare og tydelige mål med henblik på at gøre en ende på plastikforurening globalt inden 2040.”