EU
Ligestilling er en central del af EU’s samarbejde. Den Europæiske Union er således grundlagt på et fælles værdigrundlag, bl.a. frihed, ligestilling og respekt for menneskerettighederne, herunder rettigheder for minoritetspersoner. Dette fremgår af EU-traktatens (Traktaten om Den Europæiske Union) artikel 2 og 3 samt EUF-traktatens (Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde) artikel 8, der understreger, at EU skal indarbejde et ligestillingsaspekt i alle sine politikker og aktiviteter.
EU har en kommissær med ansvar for ligestilling, og EU-Kommissionens indsatser og prioriteter for hhv. kønsligestilling og LGBT+ området fastlægges i femårige strategier på de to områder.
Ligestilling indgår i rådsformationen (EPSCO) for beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerpolitik. EU’s ligestillingsministre deltager, når rådet behandler sager om ligestilling.
På embedsniveau deltager Danmark i High Level Group on Gender Mainstreaming samt i arbejdsgruppen, LGBTIQ Equality Subgroup, der er nedsat for at understøtte fremdrift på implementeringen af EU-Kommissionens LGBT+ strategi. Danmark er desuden repræsenteret i EU-kommissionens rådgivende komite for ligestilling (Advisory Committee on Equal Opportunities for Women and Men).
Europa-Parlamentet har siden 1984 haft et permanent udvalg for ligestilling og kvinders rettigheder (FEMM).
The European Institute on Gender Equality (EIGE) er EU’s ligestillingsinstitut, der skal bistå landene med råd og vejledning til deres ligestillingsarbejde samt udbrede information og viden i EU for at fremme ligestilling.
Europarådet
Siden oprettelsen i 1949 har Europarådets kerneværdier været demokrati, retsstaten og respekten for menneskerettigheder. Europarådet har i dag 46 medlemsstater, hvoraf de 27 også er med i EU.
Ligestilling mellem kvinder og mænd er et af Europarådets indsatsområder. Rådet arbejder i den sammenhæng på at fremme ligestilling i alle samfundsforhold, herunder også bekæmpelse af kønsstereotyper, sexisme og vold mod kvinder.
Europarådets ligestillingsarbejde er rammesat af femårige ligestillingsstrategier og behandles i regi af Europarådets ligestillingskommission, Gender Equality Commission (GEC).
LGBT+ området behandles i Europarådets styringskomité for anti-diskrimination, diversitet og inklusion, CDADI, samt dennes underkomité, Ekspertkomiteen om seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika (ADI-SOGIESC).
Danmark har undertegnet og/eller ratificeret de fleste af Europarådets konventioner, herunder Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet (Istanbulkonventionen).