FN

Danmark spiller en aktiv rolle i det globale arbejde for ligestilling mellem kønnene og LGBT+ personers rettigheder og lige muligheder. Ligestilling indgår som tværgående perspektiv i en række FN-fora, men behandles særskilt i følgende:

Beijing-erklæringen og Platform for Action

Ligestillingsarbejdet i FN er centreret om opfølgning på FN's fire verdenskvindekonferencer i hhv. Mexico City (1975), København (1980), Nairobi (1985) samt Beijing (1995).

Ved den 4. verdenskvindekonference i Beijing i 1995 blev "Beijing-erklæringen” samt ”Beijing Platform for Action", vedtaget. Disse dokumenter har siden sat rammen for det internationale ligestillingsarbejde, for UN Women’s mandat og for de årlige samlinger i FN's Kvindekommission.

”Beijing Platform for Action” identificerer 12 indsatsområder:

  1. Fattigdom
  2. Uddannelse og træning
  3. Sundhed
  4. Vold mod kvinder
  5. Væbnede konflikters konsekvenser for kvinder
  6. Kvinders deltagelse i økonomi og produktion
  7. Lige deltagelse i ledelse og beslutningstagning
  8. Mekanismer til fremme af kvinders lige muligheder
  9. Kvinders menneskerettigheder
  10. Repræsentation og stereotype kønsfremstillinger i medier
  11. Kvinders bidrag til bæredygtig udvikling og miljøbesvarelse
  12. beskyttelse af piger.

Implementeringen af ”Beijing Platform for Action bliver evalueret og fulgt op hvert 5. år under FN's generelforsamling, hvor FN’s medlemslande udarbejder nationale rapporter om deres implementering af de tolv områder.

CEDAW – FN’s Kvindekonvention

Danmark ratificerede FN's kvindekonvention ”om afskaffelse af alle former for diskrimination af kvinder” (CEDAW) i 1983. Konventionen indeholder en række grundlæggende rettigheder for kvinder på det politiske, sociale, kulturelle og økonomiske område, herunder ift. kønsbaseret vold, menneskehandel, lige deltagelse i beslutningsprocesser, mv.

Danmark ratificerede desuden som det 3. land i verden CEDAW-konventionens valgfri protokol i maj 2000. Den valgfri protokol giver CEDAW-komitéen en mulighed for at behandle klager fra kvinder, der mener, at deres rettigheder indenfor rammen af CEDAW er krænket.

De lande, som har ratificeret CEDAW, skal ca. hvert 4. år indgive en rapport til CEDAW-komitéen om implementering af CEDAW-konventionen.

Commission on the Status of Women - FN's Kvindekommission

FN's Kvindekommission blev dannet i 1946 som en kommission under FN’s Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC).

Ved Verdenskvindekonferencen i Beijing i 1995 blev det besluttet, at Kommissionen skulle spille en central rolle i opfølgningen af "Beijing Platform for Action". Der afholdes derfor årlige samlinger med deltagelse af flere tusinde regeringsrepræsentanter, politikere, embedsfolk og civilsamfund. Ved CSW-samlingerne sættes der fokus på et eller flere af de tolv indsatsområder, som så munder ud i vedtagelsen af handlingsanvisende slutdokumenter.

UN Women – FN’s ligestillingsenhed

UN WOMEN blev oprettet i 2010 for at styrke FN’s indsats for ligestilling og kvinders rettigheder.

UN Women har til opgave:

  • At støtte mellemstatslige organer, som FN's Kvindekommission (CSW) i udformningen af politik, globale standarder og normer
  • At hjælpe FN’s medlemsstater med at implementere globale ligestillingsstandarder, at stille hensigtsmæssig teknisk og finansiel støtte til rådighed til de lande, som beder om det, og indgå i partnerskaber med civilsamfundet
  • At holde FN-systemet ansvarlig for egne forpligtelser for ligestilling, herunder regelmæssig overvågning af progression i hele systemet

FN’s LGBTI Core Group

FN’s ”LGBTI Core Group” er en uformel, tværregional gruppe af FN-medlemsstater, der blev etableret i 2008. Danmark indtrådte som medlem i kernegruppen i 2022.

Målsætningen med kernegruppen er at fremme respekten for LGBT+ personers rettigheder og frihed med særlig fokus på bekæmpelse af hadbaseret vold og diskrimination.

Kernegruppen gør dette ved:

  • At øge bevidstheden om LGBT+ personers rettigheder 
  • At bidrage til FN’s multilaterale arbejde og forhandlinger
  • At indgå i åben, respektfuld og konstruktiv dialog med FN-medlemsstater og øvrige aktører uden for kernegruppen for at opnå større tilslutning til kernegruppens arbejde