Kystbeskyttelse

Danmark er et kystland med mere end 8000 km kyststrækning. Miljøministeriet har ansvaret for lovgivningen om kystbeskyttelse.

Miljøministeriet arbejder for at beskytte kysterne

De danske kyster er unikke, men havet er barskt og gør det nødvendigt at beskytte kysterne mod oversvømmelse fra havet. Klimaforandringer medfører stigende havvand og vildere vejr, og vi ser derfor ind i en fremtid med flere og større stormfloder og øget kysterosion. 

Miljøministeriets rolle

Miljøministeriet fastsætter rammerne i kystbeskyttelsesloven, som beskytter mennesker og ejendomsværdier mod oversvømmelser og kysterosion.

Når havet oversvømmer vores kyster, og der er fare for oversvømmelse af vores huse, er det først og fremmest grundejeren selv, der har ansvaret for at beskytte sin ejendom, så der ikke sker skader som følge af oversvømmelsen.

På Vestkysten sørger staten og kommunerne i fællesskab for kystbeskyttelse og for at tilføre sand til kysten for at undgå, at kysten forsvinder.  Alene i 2022 blev der eksempelvis leveret og indbygget i alt 4,85 mio. m3 sand fordelt på strækninger på den jyske vestkyst.

Læs mere om klimatilpasning her

Statens pulje til kystbeskyttelsesprojekter

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti har med Aftale om Finansloven 2023 afsat 150 mio. kroner til den statslige pulje til kystbeskyttelsesprojekter.

Puljen kan søges af Kystkommuner og digelaug i Vadehavet, og skal støtte kystbeskyttelsesprojekter og dermed gøre de danske kyster mere robuste til at stå imod mere ekstremt vejr som følge af klimaforandringerne.

Læs mere om kystbeskyttelsesprojekter på kystdirektoratets hjemmeside.

Strandbeskyttelse og klitfredning

Danmarks strande og klitter er beskyttet imod alle former for tilstandsændringer. Miljøministeriet arbejder med at sikre, at de åbne kyster, unikke landskaber og naturen bevares, og at vi alle fortsat har fri mulighed for at færdes i uberørt natur. Klitfredning beskytter derudover mod uønsket sandflugt.

Læs mere om klitfredning her